6188 osumaa

Riskisuhteiden tulkinnasta

Duodecimin uutispalvelussa kerrottiin 29.5.2012 yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän havainnoista, joiden mukaan äidin kuume raskauden aikana lisää syntyvän lapsen autismiriskiä (1). Tutkijat havaitsivat riskin kumoutuvan, jos äiti oli ottanut kuumeeseen kuumelääkettä. Vetosuhde (OR) autismiin oli 2,55 (95 %:n luottamusvälit 1,30 ja 4,99) jos äidillä oli kuumetta, mutta hän ei ollut ottanut kuumelääkettä ja 1,30 (0,59 ja 2,84) jos hänellä oli ollut kuumetta ja hän oli ottanut kuumelääkettä.

Matti Uhari

Uusi laihdutuslääke Yhdysvalloissa

Epilepsialääke topiramaatin ja keskushermostoa stimuloivan fentermiinin kiinteä yhdistelmävalmiste (Qsymia, Vivus) hyväksyttiin Yhdysvalloissa laihdutuslääkkeenä lihaville (painoindeksi 30 tai yli) ja ylipainoisille (painoindeksi 27 ja lisänä verenpainetauti, tyypin 2 diabetes tai korkea kolesteroli). Ennen hoitoa nainen ei saa olla raskaana, hänen on käytettävä luotettavaa ehkäisymenetelmää ja raskaustestiä seurataan kuukausittain. Dieetti ja liikunta ovat osa hoitoa. Jos paino ei putoa enimmäisannoksen avulla kolmessa kuukaudessa vähintään 5 %, on harkittava lääkityksen lopettamista. Topiramaatin epäillään aiheuttavan vastasyntyneillä kitahuulihalkioita. Valmistaja on sitoutunut jatkamaan valmisteen turvallisuuden selvittelyä pitkäaikaistutkimuksissa. Lääkkeen myyntilupahakemusta käsitellään myös Euroopan lääkelaitoksessa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ruotsi perusti rekisterin narkoleptikoille

Ruotsin lääkelaitos perusti narkolepsiaan sairastuneille lapsille ja aikuispotilaille seurantarekisterin osana maan neurologisten tautien rekisteriä (Svenska Neurologiregister). Rekisterin avulla tehostetaan suhteellisen harvinaisen sairauden kulkua, lääkehoitojen vaikutuksia ja hoidon kehittämistä kansallisella tasolla. Rekisteriin otetaan mukaan Pandemrix-rokotuksiin liittyneiden tapausten lisäksi muutkin narkolepsiapotilaat käynnistämällä yhteistyö neurologien kanssa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Nelilääke­yhdistelmästä myönteisiä tuloksia

Kalsiumkanavan salpaajaa amlodipiinia, angiotensiinireseptorin salpaajaa losartaania, diureettia hydroklooritiatsidia ja simvastatiinia sisältänyt kiinteä lääkeyhdistelmä antoi alustavassa tutkimuksessa viitteitä sydänsairauksilta suojaavista vaikutuksista. Jotakin em. lääkettä aikaisemmin käyttäneillä yli 50-vuotiailla siirtyminen monilääkkeeseen laski verenpainetta 12 % ja LDL-kolesterolia 39 % kolme kuukautta jatkuneessa, satunnaistetussa vaihtovuoroisessa lumekontrolloidussa tutkimuksessa, jossa oli 84 henkilöä. Arvion mukaan 28 % hoidetuista välttää sydänsairaudet tai aivohalvauksen tai sairastuu niihin odotettua myöhemmin. He saanevat myös 11 elinvuotta lisää ilman sydänsairauksia. Kehitteillä ja kliinisissä tutkimuksissa on useita kompositioltaan erilaisia monilääkeyhdistelmiä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

ADHD-lääke atomoksetiiniin uusi varoitus

Yhdysvaltojen FDA:n mukaan ADHD-oireyhtymän lääke atomoksetiini (Strattera, Lilly) ei sovi sydänsairautta poteville, joilla 15-20 mmHg:n verenpaineen nousu tai pulssin kohoaminen 20 lyöntiä minuutissa on haitallista. Kliinisten lääketutkimusten uudelleentarkastelussa todettiin, että atomoksetiinihoidon aikana verenpaine ja pulssi nousivat 5-10 %:lla lapsista ja aikuisista.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030