3902 osumaa

Potilaan kuuntelemisesta

Olen kerran hoitanut iäkästä lapsetonta pariskuntaa puolisoiden kesken kehittyneen voimakkaan mustasukkaisuusparanoian takia. Paranooisen potilaan psyyken lääkitykseen ei ollut mahdollisuutta. Potilaan ehdotus lääkehoidosta oli aviopuolison halujen vähentäminen lääkkeillä. Ainoa käytettävissä oleva hoitokeino oli käyminen pariskunnan kotona viikoittain. Kahvipöydän ääressä keskustelimme sotakokemuksista ja pariskunnan työurasta ja talon rakentamisesta. Käyntien jatkuessa paranoia lähes liikuntakyvytöntä aviopuolisoa kohtaan väheni.

Risto Koskinen

Lastenneurologian perusteos

Swaimanin ja Ashwalin muhkea, kaksiosainen lastenneurologian oppikirja on ehtinyt kolmanteen painokseensa. Itse asiassa kirjasta on kaksi aiempaakin painosta Swaimanin ja Wrightin toimittamina, mutta jostain syystä nämä painokset unohdettiin, kun Swaiman toimitti kirjan yksinään vuonna 1988. Seuraavankin painoksen Swaiman toimitti yksinään, mutta tähän kolmanteen painokseen hän on löytänyt uuden toimittajaparin. Wrightin kanssa julkaistujen kirjojen unohtaminen tuntuu oudolta, varsinkin kun kirjojen ulkoasu noudattaa samaa kaavaa, niissä on käytetty useita samoja kuvia ja kustantajakin on pysynyt samana.

Heikki Rantala

Renessanssin kiehtova aika tieteessä

Renessanssilla tarkoitetaan keskiajan ja uuden ajan väliin jäävää ajanjaksoa, joka voimallisimmin vaikutti Italiassa, mutta jonka vaikutus levisi myös Alppien pohjoispuolelle. Renessanssin alkuna pidetään yleisesti toskanalaisen humanistin Francesco Petrarcan kirjoituksia 1300-luvulta, kun taas englantilaisen Francis Baconin kirja Novum organum vuodelta 1620 voidaan jo laskea ns. tieteen vallankumouksen ja siten uuden ajan alun teoksiin.

Timo Hannu

Taskukokoinen pikkujättiläinen

Käsissäni on kulunut viimeisin British National Formulary (BNF), joka on British Medical Associationin ja Royal Pharmaceutical Society of Great Britainin julkaisema sikäläinen Pharmaca Fennica. Kirja ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, joten se päivittyy varsin hyvin. Nyt on menossa 41. painos, ja tällä kertaa kirja on väriltään keltainen. Kirja on taskuun mahtuva pikkujättiläinen, mutta pieni se on vain kooltaan. Kirja nimittäin sisältää paljon enemmän asiaa kuin mitä sen koko ja puolen kilon paino antavat ymmärtää. Samoja tietoja ei luetella uudelleen joka ikisen lääkevalmisteen kohdalla, vaan kutakin lääkeryhmää edeltää lyhyt ja ytimekäs kuvaus lääkkeen käyttötarkoituksista, käytöstä ja sivuvaikutuksista. Näin saadaan säästymään tilaa olennaiseen ja mahdutettua kirjaan myös tiivistettyjä käypiä hoito-ohjeita. Kirjassa on myös puhelinnumeroita ja www-osoitteita, joista saa lisätietoja. Teksti on kooltaan pienehköä, mutta silti hyvin luettavissa, Sivut ovat ohuehkoja, mutta se ei haittaa mitenkään käyttöä.

Ken Malanin

Ruotsalainen lastenpsykiatrian oppikirja

Christopher Gillberg ja Lars Hellgren ovat julkaisseet kymmenen vuotta sitten ilmestyneen lastenpsykiatrian oppikirjan toisen, perusteellisesti muokatun ja uudistetun laitoksen. Gillberg toimii Göteborgissa professorina ja lasten neuropsykiatrisen klinikan ylilääkärinä. Hän on arvostettu tutkija, joka on perehtynyt varsinkin autismiin, anoreksiaan ja tarkkaavaisuuden häiriöihin. Hellgren työskentelee lasten- ja nuorisopsykiatrisen poliklinikan vastaavana lääkärinä Tukholman alueella.

Jari Sinkkonen

Sulaa vettä

Autoilin heinäkuussa Utsjoella. Tenonvarren mahtavien maisemien ohella minua kiinnosti pieni lampi lähellä Karigasniemen kylää. Tuo lampi kyyristelee alle sadan metrin mittaisena kahden harjun välissä eikä näytä mitenkään erikoiselta. Lammen kohdalla kartassa lukee Sulalampi, Suttesjâvri. Se on Suomen suurin lähde, joka ei hevin jäädy edes Lapin talvisäissä. Tämän huomasivat jo vuosikymmeniä sitten paikalliset vääräleuka-autoilijat: Siitä se kannattaa vesi syylariin ottaa, kun se kerran pysyy pakkasellakin sulana!

Esko Kuusisto

Tapausselostus periksiantamattomuudesta

Ruotsalaisen Elisabeth Cleven kirja sisältää kuvauksen kirjoittajan psykoterapeuttisesta työskentelystä pojan kanssa, jonka diagnoosi on ADHD (Attention Deficit Hyperactivityc Disorder) eli tarkkaavuus-hyperaktiivisuushäiriö. Kirjassa on myös selkeä katsaus psykoterapian mahdollisuuksista näiden lasten kohdalla, joilla usein on sekä psykiatrinen että neurologinen häiriö. Kirja ei ole tarkoitettu ainoastaan neuropsykiatrisesti sairastavien lasten parissa työskenteleville ammatti-ihmisille vaan myös lasten vanhemmille, ja toivottavasti lisäksi tietoiskuksi yhteiskunnan päättäjille. Kirjan lukeminen edellyttää kiinnostuksen lisäksi ruotsin kielen taitoa, muttei vaadi neurologian eikä myöskään psykoterapian alan terminologian tuntemusta.

Aili Kivisaari

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030