3902 osumaa

Lääkäripäivät 2001: Lääkärien Kulttuuriseuran kesän 2000 akvarellikurssin näyttely

Lääkärien Kulttuuriseuran kesäiset akvarellikurssit pidettiin Ristiinan Himalansaaressa sijaitsevassa Sinisen Saimaan Taideinstituutissa. Himalansaaren vanha kulttuurimaisema ympäröivine vesineen onkin paras mahdollinen ympäristö akvarellikurssien järjestämiseen: inspiroivat rannat ja metsät, Astuvansalmen kalliomaalaukset, kirkas Yövesi, paikoilleen pysähtynyt kylätunnelma, kukkaniityt, heinäpellot - kaikki ikään kuin tarjoutuvat malliksi.

Pirkko-Liisa Topelius

Koukussa toiseksi ja kolmanneksi tärkeimpään

Mirja istuutuu lattialle. Jenna kapuaa syliin ja tavoittelee Mirjan helmiä, jotka kiiltelevät houkuttelevasti kuin märät viinimarjat. Jenna tarttuu helminauhaan ja sanoo: Pallo. Niin, siinä on monta pientä palloa, Mirja sanoo ja näyttää: Tässä on musta helmi, tässä punainen ja tässä valkoinen. Päiväkodin pienten ryhmässä tärkein tapahtuu lattian rajassa, mutta Mirjan on noustava ja mentävä työpöytänsä ääreen.

Marjatta Kalliala

Hyväksytyt hoitokäytännöt yksissä kansissa

On arvioitu, että yleislääkärin vastaanotolla käyvistä potilaista noin 70-90 %:lla on oireita, joiden taustalta ei löydy sairautta, johon voisi tarjota spesifistä hoitoa. Tähän ryhmään kuuluu mm. erilaisia iho-, lihas- ja niveloireita, unettomuutta, päänsärkyä yms. valittavia potilaita. Kun spesifistä hoitoa ei ole tarjolla, kokeillaan usein symptomaattisia, oireita lievittäviä lääkityksiä. Kun nämäkin on kokeiltu, herää potilaassakin usein kysymys, voisiko elintavoilla, ruokatottumuksilla tai muilla vastaavilla keinoilla vähentää/poistaa oireita. Mutta minkälaisilla elintapojen muutoksilla voitaisiin vaikuttaa mihinkin sairauteen tai oireeseen? Sitä lähdin mielenkiinnolla etsimään kirjasta Lifestyle Medicine.

Leena Kauppila

Vilkaisu: Uusittu terveydenhuollon käyttösanasto

Mitä on lyhythoitopalvelu? Entä kauttakulkulaskutus tai palvelulaskutuksen tasausjärjestelmä? Nämä ja monet muut käsitteet lyhyine selityksineen on koottu Käyttösanaston 2. painokseen. Käsitteet on koottu kahteen ryhmään: suoritesanastoon ja maksusanastoon. Molemmat ovat selkeästi aakkosjärjestyksessä. Myös uusimmat, esim. lyhythoitopalveluihin ja maksukattoon liittyvät termit ovat mukana. Käyttösanasto helpottaa ja yhdenmukaistaa tilastointia ja suoritteiden kirjaamista. Se on tarkoitettu kaikille terveydenhuollossa työskenteleville.

Ei vain rahasta

Niin kuin ihminen ei elä vain leivästä vaan myös monista muista yksilöön ja yhteisöön kuuluvista asioista, joista hänen sielunsa voi elää, niin ei myöskään työtaistelussa yleensä ole kysymys yksinomaan rahasta. Juristi, myös filosofi, Niklas Luhmann (esimerkiksi Historisches Wörterbuch der Philosophie, Band 8, 1992:59, Schwabe et Co, Basel 1992) yksinkertaistaa ihmisten välillä vaikuttavan dynamiikan neljäksi tekijäksi: raha, valta, totuus ja rakkaus. Käsitteet tulee ymmärtää laajasti. Rakkaudella tarkoitetaan kaikkia positiivisia ihmissuhteita ja totuus tarkoittaa todellista tietoa, ymmärrys mukaan lukien.

Pekka Vuoria

MBD-oireyhtymän käsitteet selviksi

MBD- ja ADHD-oireyhtymistä on kaivattu perusteosta, josta lääkärit, muut sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, psykologit, opettajat ja näiden alojen opiskelijat voisivat saada tarvitsemiaan tietoja. Tarkoittaako Minimal brain damage samaa häiriötä kuin Attention deficit hyperactivity disorder, vai ovatko ne täysin tai osittain erilaisia häiriöitä, selviää lukemalla kirjasta noin kolmekymmentä ensimmäistä sivua. Entä DAMP (Deficits in attention, motor control and perception), sekin selviää.

Riitta Tokola

Suomalaisen gastroenterologian oppikirjan uusi, täsmennetty painos

Syksyllä 2000 ilmestyi suomalaisen oppikirjan, Gastroenterologia, toinen, uudistettu painos jo kahden vuoden kuluttua edellisen teoksen ilmestymisestä. Kirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1998 ja se esiteltiin Suomen Lääkärilehdessä samana vuonna. Uuden kirjan julkaisemisen tärkein syy oli edellisen painoksen loppuminen. Kun toimituskunta ja kirjoittajat eivät juuri vaihtuneet, kirjan teksti päivitettiin luontevasti nykytietoa vastaavaksi.

Ilkka Krekelä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030