3902 osumaa

Lääkekehityksen uusia tuulia

Molekyylibiologinen tutkimus on jo lyönyt itsensä läpi uusien lääkeaineiden kohdemolekyylien metsästyksessä: Nykyisin käytössä olevat lääkeaineet vaikuttavat arviolta vain noin viiteensataan kohdemolekyyliin. Genomiprojektin seurauksena on kuitenkin löydetty jo erään arvion mukaan noin kymmenentuhatta sellaista geeniä, joiden pohjalta rakentuvat valkuaisaineet vaikuttavat soveliailta lääkeaineiden vaikutuskohteilta.

Juha Laurén

Suomen Lääkäreiden kulttuuriseuran vuosikokouksesta ja toiminnasta

Suomen Lääkäreiden kulttuuriseuran vuosikokous pidettiin tiistaina 9.1.2001 Helsingissä Lääkäripäivien yhteydessä. Seuran isä ja ensimmäinen puheenjohtaja Veikko Karskela jätti puheenjohtajuuden uusien kiireiden ja haasteiden vuoksi. Kiitos hänelle tähän asti tehdystä uraauurtavasta työstä. Veikko Karskelan seuraajaksi valitsi 16 osallistujan kokous allekirjoittaneen. Jouduin hyppäämään suuriin saappaisiin, toivottavasti pystyn niitä kuljettamaan.

Ulla-Kaija Lammi

On puhuttava siitä, mistä vaikenemme

Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Yrjö Uurtamo aloittaa kirjansa kertomuksella siitä, kuinka hän vuonna 1993 katsoi TV-ohjelmaa, jossa Martti Siirala analysoi Pieter Brueghel vanhemman maalauksia. Tuo ohjelma vaikutti Uurtamon elämään merkittävästi. Siirala näki tauluissa asioita, jotka olivat ilmiselviä, mutta eivät olleet millään tavoin avautuneet kirjoittajalle hänen itse katsellessaan tuttuja tauluja. Tästä syntyi ajatus koota psykiatri Martti Siiralan ajatuksista kirja. Teksti perustuu vuoden 1998 aikana tehtyihin haastatteluihin. Tuloksena on onnistunut yhteenveto suomalaisen psykoterapian ja psykoanalyysin pioneerin tavasta jäsentää maailmaa ja nähdä asioita joita emme näe tai halua nähdä - tai joista emme puhu.

Kari Pylkkänen

Käytännöllisesti astmasta

Yksilölle pitkäaikaisen sairauden kuten astman toteaminen on elämää mullistava asia. Sen jälkeen kun kielto- ja vähättelyvaihe on ohitettu ovat hyvät neuvot tarpeen - miten selviän mahdollisimman hyvin tautini kanssa. Astma on myös merkittävä kansanterveysongelma ja astmaatikkoja sekä astmankaltaisista oireista kärsiviä kohtaamme päivittäin omassa elinpiirissämme, työssä ja harrastuksissa. Perustietoja astmasta ja sen hoidosta tarvitsevat niin astmaatikot kuin heidän kanssaan tekemisissä olevat. Oppikirjamaiset, syntyihin syviin solu- ja välittäjäainetasolle menevät teokset eivät ole kaikkein sopivimpia tämäntyyppisen tiedon saantiin, joten on ilolla tervehdittävä tähän tarpeeseen vastaavaa Astma-kirjaa.

Sirkku Vilkman

Monipuolinen tilasto-ohjelmisto ilmaiseksi

Kyseessä on tilasto-ohjelmisto, joka voidaan ladata verkosta ilmaiseksi (esim. ftp://garbo.uwasa.fi/pc/stat/pepi301.zip). Kaupallinen käyttö on kielletty, mutta kopioiminen ja jakelu yksityiseen tarkoitukseen on sallittu. Ohjelmistoa (2 levykettä) ja siihen liittyvää käsikirjaa saattoi aiemmin tilata huokealla hinnalla suoraan kustantajalta, mutta Brixton Books on lopettanut toimintansa Internetin mukaan syyskuussa 2000, ja käsikirja on ladattavissa (983 K) osoitteesta http://www.brixtonbooks.demon.co.uk/PEPImanual.pdf. Ohjelmointi on tehty Turbo pascal 7.0:lla ja pakattu COMPACK 5.2:lla. Ohjelmisto toimii PC-pohjaisissa tietokoneissa ja käsikirjan mukaan myös Macintoshissa. Tilastoajojen tulokset näkyvät kuvaruudulla, mutta ne voidaan myös tulostaa ja/tai tallentaa tiedostoon.

Tapio Vehmas

Kohti humanistisempaa lääketiedettä

Lähtiessäni opiskelemaan lääketiedettä vajaat neljäkymmentä vuotta sitten, olin tyytyväinen. Olinhan päässyt etsimään terveyden ja sairauden alkulähteitä. Yhä uudelleen jouduin pettymään näillä lääketieteen poluilla. Jokin ei ole ollut kohdallaan länsimaisessa lääketieteessä. Ehkäpä tekninen ylivoima on tartuttanut myös lääketieteen etsimään pääasiassa vain biologismekanistisia malleja. Oikeaa tietä en liene vieläkään löytänyt, aavisteleiksen kylläkin oikean suunnan löytäneeni muutaman sattumuksen ohjaamana. Yksi näistä on ollut Veikko Vainion kirja Ruumiillisen sairastamisen mielekkyydestä. Kyseinen kirja on pieni suuri kirja! Neljästi sen luettuani avautui joka kerta jokin sisäinen Ahaa-ikkuna. Monet oudot tai vaikeat potilastapaukset nousivat mieleeni kirjaa lukiessani. Ehkäpä hoitoni olisivat voineet muodostua paremmiksi, jos olisin tiennyt ihmisestä enemmän.

Veikko Karskela

Vilkaisu: Autismin laaja kirjo

Kirjaan on koottu tietoa autismista ja sen sukuisista häiriöistä, kuten Aspergerin ja Rettin oireyhtymistä. Koska oireiden kirjo on niin laaja, on autismin syytä ollut vaikea paikantaa. Aivojen tutkimuksissa on löydetty poikkeavuuksia, mutta oireyhtymälle tyypillistä yhtenäistä mallia ei ole löydetty. Autismista onkin alettu puhua yläkäsitteenä, jonka alle monet erilaiset häiriöt ja oirekokonaisuudet sijoittuvat. Vuosikymmeniä autismiin liittyi mm. myytti, jonka mukaan vanhempien, erityisesti äidin, tunneköyhyys olisi syynä oireyhtymään. Tästä on nyt päästy, mutta edelleen siihen liittyy harhaanjohtavia määreitä; autismia kutsutaan mm. lapsuudenpsykoosiksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030