75763 osumaa

Drakunkuloosi saatu kuriin Ghanassa

Drakunkuloosi on guineamadon aiheuttama tauti, jota esiintyy tropiikissa Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Intiassa. Tartunta saadaan kontaminoituneen veden välityksellä. Larvamuodossa mato tunkeutuu suoliston kautta elimistöön ja pesiytyy iholle. Mato voi kehittyä ihon alla jopa metrin pituiseksi, joskin sen halkaisija on vain muutamia millimetrejä. Tauti on pahimmillaan kivulias ja heikentää huomattavasti potilaiden yleistilaa. Ihminen on ilmeisesti madon ainoa väli-isäntä, joten jopa drakunkuliaasin eradikaatio saattaisi periaatteessa jopa onnistua.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Uusi lääke ahtauttavaan perifeeriseen valtimosairauteen

Sosiaali- ja terveyshallitus on äskettäin myöntänyt myyntiluvan prostasykliinin (PGI2) stabiilille johdokselle, iloprostille (Ilomedin(R) 0,1 mg/ml infuusiokonsentraatti, Leiras). Indikaatioksi on hyväksytty vaikea-asteinen ahtauttava perifeerinen valtimosairaus, johon liittyy lepokipuja tai troofisia iskeemisiä oireita, tapauksissa, joissa revaskularisaatio ei ole indikoitu.

Markku Toivonen

Lasten A- ja D-vitamiinitäydennys

Sosiaali- ja terveyshallitus muutti lasten A- ja D-vitamiinisuositusta 16.1.92 (1). Kaikille lapsille kahden viikon iästä kahden vuoden ikään tarkoitetut tippavalmisteet sisältävät viiden tipan vuorokausiannoksessa D-vitamiinia 400 KY (10 myyg) ja A-vitamiinia 1 300 KY (400 myyg). Tarvittaessa annettavat yli 2,0-vuotiaille tarkoitetut valmisteet sisältävät saman määrän A- ja D-vitamiinia.

Marja Ala-Houhala

Terveydenhuoltojärjestelmän muutokset sairaalan kannalta Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa

Julkista terveydenhuoltoa uudistetaan perusteellisesti monissa maissa. Artikkelissa tarkastellaan muutoksia ja niiden vaikutuksia suomalaisen sairaalan näkökulmasta ja verrataan niitä ennen kaikkea Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa tapahtuneisiin muutoksiin. Näkökulmaksi on tarkoituksella valittu perinteisestä poiketen liikkeenjohdollinen näkökulma.

Esa-Matti Tolppanen

Ongelmakeskeinen opetusmalli Harvard Medical Schoolissa Havaintoja suomalaisen lääkärikouluttajan silmin

Harvard Medical Schoolissa siirryttiin perinteisestä didaktiivisesta opetusmallista ongelmakeskeiseen opetukseen vähitellen vuosien 1985 ja 1987 välillä. Muutoksen taustalla oli dekaani tri Alan Tosteson, joka oivalsi muutoksen tarpeellisuuden koulutettaessa lääkäreitä muuttunutta amerikkalaista yhteiskuntaa varten. Uusi opetusmalli on muuttanut opettajan opinto-ohjaajaksi ja opiskelijan aktiiviseksi ryhmätyöskentelijäksi.

Hannu Paimela

Nivelreumakirurgian järjestelyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä

Vuoden 1991 loppuun asti Pirkanmaan sairaahoitopiirin asukkaiden nivelreumakirurgiasta vastasi Tampereen yliopistollisen sairaalan lisäksi myös Reumasäätiön sairaala. Valtionosuusuudistuksen vuoksi nämä hoidot ovat vähitellen kokonaan siirtymässä TAYS:aan ja siinä Pikonlinnan sairaalaan, jonka reumakirurgian yksikköä parhaillaan uudistetaan ja laajennetaan.

Matti U.K. Lehto

Valtuuskunnan kokous: Lääkärityöttömyyden hoidosta laadittava ohjelma

Lääkärien koulutusmäärien nopeaa supistamista ja toimenpiteitä työttömien lääkärien aseman parantamiseksi vaadittiin Lääkäriliiton valtuuskunnan kokouksessa 11.-12.12.92. Työttömyyden hoitoa pidettiin yhtenä liiton tärkeimmistä tavoitteista lähivuosina. Työllisyystilanteen ohella valtuuskuntaa puhuttivat erityisesti Akavasuhteet ja liiton taloudellinen toiminta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030