75743 osumaa

Chlamydia pneumoniae ja sydäntaudit

Me suomalaiset olemme varsin tietoisia omassa maassamme tehdyistä tutkimuksista, jotka koskevat kroonisen Chlamydia pneumoniae -infektion ja sydänsairauksien välistä yhteyttä. Vaikka dosentti Pekka Saikun tutkimusryhmän tutkimukset on julkaistu erittäin arvovaltaisella foorumilla, kansainvälinen ilmapiiri on vaikuttanut enemmänkin hämmentyneeltä ja odottavalta kuin vakuuttuneelta.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Kätkytkuoleman riskitekijä löytynyt

Kätkytkuolemaa on pidetty mystisenä, ellei peräti myyttisenä pikkuvauvojen tappajana, mutta nykyaikaiset lääketieteen tutkimusmenetelmät ovat vähän kerrallaan luoneet valoa tämän mysteerion salaisuuksiin. Epidemiologisesti tiedetään mm. että kätkytkuolemissa on alueellinen vaihtelu, joka voidaan selittää lämpötilavyöhykkeillä: mitä lämpimämpiin maihin mennään sen enemmän on kätkytkuolemia.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Ravitsemusinfuusio perifeeriseen veenaan?

Suuriosmolaarisen glukoosin antaminen perifeeriseen laskimoon on tuhoon tuomittua puuhaa - laskimoon tulee todennäköisesti flebiitti. Tämän välttämiseksi voidaan antaa lipidisuspensiota, mutta sen määrän täytyy olla epäfysiologisen suuri. Kuitenkin olisi erittäin tervetullutta, jos edes lyhytaikaista kovennettua ravitsemusta voitaisiin antaa perifeeriseen veenaan, jotta sentraalisilta katetroinneilta vältyttäisiin.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Otsonista viis - parkitaan!

Nature-lehden tieteispakinoitsija nimimerkki Daedalus pohdiskelee otsonikadon seurauksena syntyvien ihovaurioiden estämiseen tähtääviä keinoja. Hän näyttääkin pääsevän vallan mainioon ratkaisuun, jolla ihosyöpien lisäksi voidaan välttää mitä moninaisempia osin kiusallisia ja osin vaarallisiakin ihoon kohdistuvia vahingollisia vaikutuksia. Kuvitteellisen Dreadco-firman kemistit ovat kehittelemässä gallushapon esterijohdannaisia, joista saadaan väritön tai kauniisti ruskettava pysyvä suoja ultraviolettivaloa vastaan. Säännölliset kylvyt tässä "Body Armour" -suolaliuoksessa parkitsevat ihoon täysin huomaamattoman kalvon. Tämä perustuu tanniinien voimakkaaseen sitoutumiseen ihon valkuaisaineisiin, samalla tavoin kuin eläinten nahka parkitaan kestäväksi ja joustavaksi. UV-valon lisäksi olet nyt suojautunut lieviä mekaanisia vammoja, hyttysiä, ampiaisia ja herhiläisiä (hornet!) vastaan. Kirput ja täit katkovat hampaansa sitkeään ihoon. Malaria sekä Kumlingen ja Lymen taudit jäävät lääketieteen historian kellastuville lehdille. Myös osa allergioista häviää. Tanniinit ovat kasvikunnan puolustusmekanismi hyönteisiä vastaan (ihmisenkin suussa ne maistuvat kovin karvailta). Ne denaturoivat mm. pölypunkin ruuansulatus-entsyymit, joten hilseellä aterioivat pölypunkit menehtyvät intraktaabeleihin ruuansulatusvaivoihin.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Suolistosyövän varhainen toteaminen

Aikanaan yksi patologian lopputentin "tärppejä" oli kysymys melenasta. Osui Octopuksenkin kohdalle. Ulosteissa esiintyvä veri on hälyttävä merkki ja sen alkuperä onkin aina selvitettävä. Melena voi kuitenkin aiheutua lukuisista erilaisista ruoansulatuskanavan vaivoista ruokatorven ja rektumin välillä, joukossa myös pahanlaatuiset suolistokasvaimet. Lukuun ottamatta ulosteen veritutkimusta, muita keinoja suolistosyövän toteamiseen testin avulla ei ole ollutkaan.

Ravitsemus ja immuunivaste

Ravitsemus vaikuttaa suoranaisesti immuunivasteisiin. Niinpä ravintovalmisteiden sopivalla koostumuksella voidaan vaikuttaa tulehdusreaktioon ja immuunivasteeseen. Parenteraalista ja enteraalista ravintovalmistetta valittaessa tulee kiinnittää huomio valmisteen arginiini- ja glutamiinipitoisuuksiin, missä suhteessa valmiste sisältää omega-6- ja omega-3-monityydyttymättömiä rasvahappoja ja sisältääkö valmiste pitkä- tai keskipitkäketjuisia triglyseridejä. Valinta suoritetaan potilaan kliinisen tilan ja tarpeiden perusteella. Tosin käytännön valintamahdollisuudet ovat vielä rajalliset.

Matti S. Salo

Kokemuksia helsinkiläisten pitkäaikaispotilaiden hoidosta Vaajasalon sairaalassa

Pääkaupunkiseudun vanhustenhoidon ongelmat 1980-luvun lopulla johtivat vuonna 1989 terveydenhuollon piirissä ainutlaatuiseen ratkaisuun: Helsingin terveysvirasto osti hoitoa pitkäaikaissairaille Vaajasalon sairaalasta läheltä Kuopiota. Artikkelissa kerrotaan siirrosta saaduista, pääosin erittäin myönteisistä kokemuksista ja esitellään potilaille ja heidän omaisilleen tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia. Monien pysyvään sairaalahoitoon lähetettyjen potilaiden kunto ja elämänlaatu paranivat merkittävästi uudessa hoitopaikassa.

Raimo Varis Antti Apajalahti Kirsi Kinnunen Esa Leinonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030