75743 osumaa

Hammaslääkärikoulutus Suomessa ja Suomen Hammaslääkäriseura 100 vuotta

Suomalainen hammaslääketiede viettää juhlavuotta. Hammaslääkärikoulutuksen aloittamisesta ja alan tieteellisen seuran perustamisesta on tänä vuonna kulunut vuosisata. Hammaslääketieteen kehitykselle olivat monet hammaslääkärit ja lääkärit valmistaneet maaperää jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Nyt vuotta 2 000 lähestyttäessä ollaan jälleen kehityksen murrosvaiheessa. Polttavimpia kysymyksiä ovat koulutusmäärien vähentämisen lisäksi väestön muuttuvan terveydentilan huomioiminen koulutuksessa ja kansainvälistyminen. Suomalaiset innovaatiot, kuten ksylitoli ja leukojen panoraamakuvausmenetelmät ovat laajassa käytössä maailmalla. WHO:n mallimaana meidän tulee edelleen viedä suomalaista suun terveydenhuollon tietämystä, tutkimusta ja teknologiaa maailmalle.

Aira Lahtinen

Västerbotten-projekti ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja

Vuonna 1984 Västerbottenin läänin maakäräjät teki päätöksen ennaltaehkäisevästä, synkkiä kuolleisuuslukuja hillitsevästä sydän- ja verisuoniohjelmasta. Terveysprojektia suunniteltaessa Pohjois-Karjala-projektin kokemukset olivat ruotsalaisten pääasiallinen inspiraation ja tiedonlähde, ja ryhmä asiantuntijoita tekikin 1984 opintokäynnin Itä Suomeen professori Pekka Puskan vieraaksi. Alkuun läänin terveydenhoidon johdossa arveltiin ettei projektia voida käynnistää kaikissa 14 kunnassa samanaikaisesti. Siksi pilottiprojektiksi valittiin tilastollisesti kaikkein synkin Norsjön kunta, missä mallia ensimmäiseksi muovailtiin ja testattiin.

Rauta ja sepelvaltimotauti

Joukko sisätautilääkäreitä ja ravintotutkijoita arvosteli Suomen Lääkärilehden numerossa 10/92 minua siitä, että olin antanut tiedotusvälineille työryhmäni tutkimustuloksia koskevia haastatteluja. Erityisesti kirjoittajat olivat närkästyneet Iltalehdessä 4.1.1992 julkaistusta lehtijutusta, joka perustui haastatteluuni. Kirjoittajat siteeraavat Iltalehteä kuin tieteellistä julkaisusarjaa. Iltalehden toimittajan kirjoituksia on toisteltu minun sanomisinani. En katso olevani vastuussa Iltalehden kirjoituksista. Viittaan Iltalehdelle kirjoittamaani vastineeseen (Iltalehdessä 15.1. 1992), jossa oikaisin pahimmat Iltalehden artikkelissa esiintyneet virheet. Haastattelussa esittelin Iltalehden toimittajalle tutkimustuloksiamme tehden ne varaukset, joita epäkokeelliseen asetelmaan perustuvat ensimmäiset havainnot edellyttävät. Nämä oli valitettavasti jätetty pois lehden artikkelista. Iltalehden artikkelin nähtyäni huomasin toki itsekin, että oli ollut harkitsematonta antaa lainkaan haastattelua asiasta. Arvioni mukaan lehti olisi tosin todennäköisesti tehnyt artikkelin ilman haastatteluanikin. Tutkimustulostemme ja saavutusteni korostamiseen minulla ei myöskään ollut mitään osuutta. Tältäkin osin kirjoittajat haukkuvat väärää puuta.

Vastaus Risto Pelkoselle

Olen samaa mieltä kanssasi, että tärkeimmät impotenssin selvittelykeinot ovat hyvä anamneesi ja huolellinen kliininen tutkimus. Tätä olen yrittänyt artikkelissani painottaa. Mielestäni ns. anamnestisen lomakkeen käyttö on selvästi lisännyt potilaan seksuaalisten funktioiden häiriöistä saatavia taustatietoja. Luonnollisesti potilaan etukäteen täyttämä kaavake pitää käydä läpi yhdessä potilaan kanssa vastaanotolla. Suosittelen edelleen lomakkeen käyttöä myös terveyskeskuslääkärin vastaanotolla. Hypogonadismi voidaan todeta kliinisellä tutkimuksella eikä välttämättä tarvita kalliita endokriinisia tutkimuksia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030