6188 osumaa

Aknelääkkeen käyttöön ehdotetaan rajoituksia

Euroopan lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) kehottaa rajaamaan syproteronia ja etinyyliestradiolia sisältävien valmisteiden käyttöä aknen hoidossa, mutta totesi äänin 31-1 lääkkeiden hyödyt haittoja suuremmiksi tietyissä potilasryhmissä. Nämä valmisteet sopivat hedelmällisessä iässä oleville naisille, joilla on keskivaikea tai vaikea androgeeniperäinen akne tai hirsutismi ja joille vaihtoehtoiset menetelmät, kuten paikallishoito tai antibiootit, eivät tehoa. Valmisteet toimivat myös raskauden ehkäisynä eikä niiden kanssa samanaikaisesti pidä käyttää muuta hormonaalista ehkäisyä, koska veritulppariski lisääntyy. Arviointiin ryhdyttiin Ranskan lääkeviranomaisen pyynnöstä (SLL 2013;68:1272), ja lopulliset päätökset tehdään myöhemmin. Ranska kuitenkin kiirehti välittömästi poistamaan Diane 35 -valmisteen ja sen geneeriset tuotteet käytöstä. Suomessa käytössä ovat Diane Nova (Bayer), Cypretyl (Ratiopharm), Feminil (Sandoz) ja Vreya (Stragen Nordic).

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Insuliinia suun kautta

Oramed Pharmaceuticals tekee II vaiheen kliinisiä lääketutkimuksia tyypin 2 diabeteksessa suun kautta annosteltavalla insuliinivalmisteella (ORMD-0801). Erityisrakenteisissa kapseleissa oleva insuliini siirtyy ohi mahan ja pohjukaissuolen suoraan ohutsuoleen. Imeydyttyään lääke kulkee maksan ensivaiheen metabolian läpi ja siirtyy sitten verenkiertoon. Näin insuliinin kulku muistuttaisi elimistön oman insuliinin vaiheita. Valmiste näyttää sopivan tyypin 2 diabeteksen varhaisvaiheeseen tukemaan haiman heikkenevää insuliinintuotantoa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kihtilääke febuksostaattiin liittyy maksan vajaatoimintaa

WHO:n lääkkeiden haittavaikutuskeskukseen Uppsalassa on ilmoitettu kuusi maksan vajaatoimintatapausta kihtilääke febuksostaatin (Adenuric, Menarini) käyttäjillä. Kaksi potilaista menehtyi. Jo kliinisissä lääketutkimuksissa lääkkeeseen todettiin liittyneen maksan toiminnan muutoksia. Vuonna 2008 käyttöön hyväksyttyyn ksantiinioksidaasin estäjä febuksostaattiin on mm. Yhdysvalloissa liitetty varoitus maksan vajaatoiminnasta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Oreksiinin estäjä suvoreksantti unilääkkeeksi?

Yhdysvalloissa FDA:n asiantuntijapaneeli harkitsee uudella vaikutusmekanismilla toimivan suvoreksantin (MK-4305, MSD) soveltuvuutta unilääkkeeksi. Aine vaikuttaa aivoissa oreksiinireseptorien OX1R ja OX2R selektiivisenä estäjänä. Oreksiini ylläpitää valvetilaa, ja sen estäjän oletetaan madaltavan valvetilan tasoa, mikä vaikutusmekanismi on erilainen kuin perinteisillä unilääkkeillä. Suvoreksantti aiheuttaa käyttöä seuraavana päivänä uneliaisuutta, ja uneliaisuuden aste näyttää lisääntyvän hoidon jatkuessa tai annoksia suurennettaessa. Muina haittoina on todettu suoritustarkkuuden heikkenemistä ja nukahtelutaipumusta autolla ajettaessa, itsetuhoajatuksia, katapleksiaa sekä narkolepsian tapaisia oireita.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lasten akneen tarvitaan tutkittuja lääkkeitä

Aknen puhkeaminen 7-12-vuotiailla yleistyy, mutta useimpien aknelääkkeiden tehosta ja turvallisuudesta on luotettavaa näyttöä vain yli 12-vuotiailla tehdyistä tutkimuksista. Monissa valmisteissa onkin tästä varoitus. Tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan 9-10-vuotiaista tytöistä (n = 365) 78 %:lla oli akne ja varhain ilmennyt akne ennusti pahenevia iho-ongelmia myöhemmällä iällä. Puberteetin aikaistuminen ja vanhempien huoli lapsen iho-ongelmista johtavat aknen lääkehoitojen aloittamiseen yhä nuoremmille lapsille. Bentsoyyliperoksidia tai retinoideja sisältävien paikallisvalmisteiden käytöstä alle 12-vuotiailla ei ole tutkimustietoa, ja antibiooteista tetrasykliinin käyttö on vahingollista kehittyvälle hampaistolle. Ryhmä asiantuntijoita (American Acne and Rosacea Society) julkisti hoitosuosituksia lasten aknesta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lapsen kipu- ja kuumelääkitys ei altista astmalle?

Parasetamolin ja ibuprofeenin käyttö ensimmäisenä elinvuotena ei näytä olevan syy myöhempään astmaan. Lääkkeiden käytön ja astmaan sairastumisen välillä on todettu yhteys, mutta lapsena sairastetut hengitystieinfektiot, kuten keuhkokuumeet ja keuhkoputkitulehdukset, ovat ainakin yhtä merkityksellisiä astman kehittymisen kannalta. Bostonilaisessa tutkimuksessa seurattiin 1 200 äidin lääkkeiden käyttöä raskauden aikana sekä vastasyntyneiden infektioita ja niiden lääkitystä seitsemänteen ikävuoteen asti. Aikaisemmissa tutkimuksissa varhaisina elinvuosina käytetyn kipu- ja kuumelääkityksen on todettu johtavan astmaan, mutta näissä tutkimuksissa ei ole selvitetty hengitystieinfektioiden osuutta. Tutkimuksen tulokset esitettiin American Thoracic Societyn kokouksessa, ja tekijät katsovat jatkotutkimukset välttämättömiksi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Rotavirusrokotukseen liittyvä suolentuppeumariski on vähäinen

Rotavirusrokotus lisäsi lasten suolentuppeumia vähemmän kuin 1 tapauksen 100 000:ta rokotettua kohti. Vuonna 2006 aloitettujen rokotuksien jälkeen Yhdysvalloissa analysoitiin rokotehaittavaikutusrekisteriin vuoteen 2012 mennessä ilmoitetut suolentuppeumat (n = 584). Ennen rokotuksia suolentuppeumien esiintymistiheys lapsilla oli 35/100 000 ja aikaisemmin Australiassa ja Meksikossa tehdyissä tutkimuksissa rotavirusrokotuksen on arvioitu lisäävän tapauksia 1-2/100 000. Suolentuppeuman esiintymisessä oli huippu 3-6 päivää ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen, mutta toinen ja kolmas annos ei aiheuttanut lisääntymistä. Tutkijat korostavat, että ennen rotavirusrokotuksia lasten sairaalahoitoa vaatineet ripulitapaukset olivat yleisiä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Varenikliinin käyttö lopetettava asteittain

Tupakoinnista vieroittamiseen käytetyn varenikliinin (Champix, Pfizer) käyttö on lopetettava varoen. Tanskan lääkevalvontaviranomaiselle on ilmoitettu 14 potilaasta, joille lääkkeen lopetukseen on liittynyt masennus tai itsetuhoajatuksia. Jotkut potilaista tarvitsivat oireiden lievitykseen lääkitystä. Varenikliinin käyttö on lopetettava asteittain, jolloin masennusta, ärtyisyyttä ja unihäiriöitä esiintyy vähemmän.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030