6188 osumaa

Uusiin diabeteslääkkeisiin liittyvä syöpävaara arviointiin

Tuore haittavaikutusseurantaan perustuva tutkimus väittää inkretiinijärjestelmän kautta vaikuttavien diabeteslääkkeiden, kuten eksenatidin, liraglutidin, saksagliptiinin ja linagliptiinin, lisäävän haimatulehduksen vaaran 25-30-kertaiseksi verrattuna sulfonyyliureoita tai metformiinia käyttävien riskiin ja haimasyövän vaaran 21-28-kertaiseksi. Tutkijat tosin suhtautuvat varoen haittavaikutusilmoituksiin perustuviin löydöksiinsä. Euroopan ja Yhdysvaltojen lääkeviranomaiset arvioivat uudelleen lääkeryhmän turvallisuutta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Epilepsialääke natriumvalproaatilla yhteys lapsen autismiin

Tanskan terveysrekistereistä tehty tutkimus löysi yhteyden äidin alkuraskaudessa käyttämän epilepsialääke natriumvalproaatin ja vastasyntyneellä lapsuudessa ilmenevän autismin ja autismikirjon häiriön välillä. Verrattuna äiteihin, jotka lopettivat lääkkeen käytön 30 vrk ennen hedelmöitystä, natriumvalproaatin käyttöä jatkaneiden äitien lapsilla oli viisinkertainen riski sairastua autismiin ja kolminkertainen riski sairastua autismikirjon häiriöön. Tutkimuksessa oli yli 655 000 lasta vuosilta 1996-2006, ja heistä natriumvalproaatille oli altistunut 5 437. Tutkimus johti suositukseen, että natriumvalproaattia pitäisi välttää raskauden aikana. Tutkijat huomauttavat, etteivät he pystyneet määrittämään lääkkeen käyttöannoksia tai varmistamaan, otettiinko lääke. Myöskään alkoholin tai foolihapon osuutta tuloksiin ei voitu selvittää.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Syöpälääkkeitä terveille rintasyövän ehkäisyyn?

Amerikkalainen sairauksien ehkäisyä arvioiva työryhmä (US Preventive Services Task Force, USPSTF) esittää syöpälääkkeiden rutiininomaista määräämistä terveille naisille, joilla on suuri riski sairastua rintasyöpään (suvussa rintasyöpää ja nainen on 40-70-vuotias), vaikkei syövän oireita olisi esiintynytkään. Hoitoa ei pidä aloittaa, jos naisella on esiintynyt verisuonitukoksia valtimoissa tai syvissä laskimoissa, keuhkoissa tai aivoissa. Tamoksifeenin arvioidaan vähentävän lumehoitoon verrattuna suuren riskin ryhmässä 7 rintasyöpää viidessä vuodessa tuhatta hoidettua kohti ja raloksifeenin 9 rintasyöpää. Haittavaikutuksien mahdollisuuden vuoksi lääkäreitä kehotetaan pyytämään naiselta tietoon perustuva suostumus ennen hoidon aloittamista.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

EU-maihin hyväksytyt uudet lääkkeet tutkitaan muissa maissa

Yli 60 % EU-maihin hyväksyttyjen uusien lääkkeiden avaintutkimuksien potilaista on rekrytoitu EU-maiden ulkopuolelta. Kaikista myyntilupahakemuksien lääketutkimuksista 34 % on tehty Pohjois-Amerikan maissa, 28 % Afrikassa, Lähi-idässä, Aasiassa tai Itä-Euroopan maissa ja loput EU-maissa. EU-maiden ja Pohjois-Amerikan osuus tutkimuksissa kääntyi vuosina 2005-2011 laskuun, ja muiden maiden osuus on kasvanut 6-10-kertaisesti. Tutkimusten laadunvalvontaa pyritään ylläpitämään tarkastuskäynnein, ja tutkimuksia ohjaillaan EU:n eettisillä ja hyvän tutkimustavan ohjeilla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uusi yhdistelmälääke glaukoomaan

Yhdysvaltojen FDA on hyväksynyt hiilihappoanhydraasin estäjä brintsoliamidia (1 %) ja alfa2-adrenergisen reseptorin agonistia brimonidiinia (0,2 %) sisältävän yhdistelmävalmisteen (Simbrinza, Alcon/Novartis) avokulmaglaukooman hoitona. Molemmat vaikuttavat aineet ovat jo olleet käytössä glaukooman hoitoon joko yksin tai yhdistettyinä beetasalpaajaan. Uusi yhdistelmä tarjoaa vaihtoehdon potilaille, joille beetasalpaaja ei sovi. Yhdistelmää on tutkittu noin 1 300 potilaalla vertaillen jompaankumpaan vaikuttavaan aineeseen yksin käytettynä. Kolme kuukautta jatkuneessa tutkimuksessa brimonidiinin ja brintsoliamidin yhdistelmän teho oli selvästi paras.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääketieteellisen genetiikan osaamista tarvitsee yhä useampi lääkäri

Perimän läpiluenta mullistaa diagnostiikkaa lähes kaikilla lääketieteen aloilla. Alan koulutus kulkee kuitenkin jälkijunassa. Kyselytutkimuksessa yli puolet lääkäreistä arvioi lääketieteellisen genetiikan tietonsa ja taitonsa viisiportaisen asteikon alimmalle tasolle, vain välttäviksi.

Teppo Varilo, Eeva Pyörälä, Susanna Varilo, Marja Hietala, Irma Järvelä

Strontiumranelaattia vain vaikeaan osteoporoosiin

Euroopan lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) kehottaa rajaamaan strontiumranelaatin (Protelos, Servier) käytön osteoporoosissa vain vakaviin tapauksiin, joissa on suuri murtumavaara. Silloinkin tulee sulkea pois potilaat, joilla on sydänsairaus, sairastettu sydäninfarkti, verisuonitukos, aivohalvaus tai vaikeahoitoinen verenpainetauti. Lääkkeen turvallisuus arvioitiin uudelleen Ranskan lääkeviranomaisten pyynnöstä, koska maassa oli ilmoitettu sydänsairauksia käsittäneiden haittavaikutustapauksia. Potilaita kehotetaan keskustelemaan tarvittaessa lääkityksestään hoitavan lääkärin kanssa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tetratsepaami poistumassa

Euroopan lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) esittää luopumista tetratsepaamin käytöstä. Selvityksien mukaan lääke voi aiheuttaa harvinaisia mutta vakavia ihosivuvaikutuksia enemmän kuin muut bentsodiatsepiinit. Potilailla on esiintynyt mm. Stevens-Johnsonin oireyhtymää, toksisia epidermaalisia nekrolyysejä, erythema multiformea ja ihottumiin liittyneitä eosinofilioita. Lääkettä on käytetty lihaskouristuksien ja spastisuuden ehkäisyyn, mutta näyttö sen tehosta on vaatimaton. Jo 1960-luvulla käyttöön otetun lääkkeen tarkoituksenmukaisuus arvioitiin uudelleen Ranskan lääkeviranomaisten pyynnöstä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Dekstropropoksifeenin käyttö jatkuu Australiassa

Australian hallinnollinen vetoomustuomioistuin on pyörtänyt maan lääkeviranomaisten päätöksen poistaa turvallisuussyistä dekstropropoksifeenia sisältävät särkylääkkeet käytöstä. Tuomioistuin totesi kuitenkin, että lääkkeen hoitoannoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero on pieni ja että siksi annoksen hengenvaarallinen ylittäminen vahingossa on mahdollista. Sen vuoksi valmisteisiin tulee liittää laatikoitu varoitus ja terveydenhoitohenkilöstöä on muistutettava säännöllisesti vaaroista. Yhteiskäyttö alkoholin kanssa lisää kuolemanvaaraa. Mm. Yhdysvallat, Kanada, Britannia ja EU-maat ovat poistaneet dekstropropoksifeenin lääkekäytöstä. Suomessa se oli lääkemyrkytyskuolemien yleisimpiä syitä vielä 1990-luvulla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030