6188 osumaa

Suuri statiiniannos yhteydessä munuaisvaurioon?

Britannian, Kanadan ja Yhdysvaltojen terveysrekisterien tutkimuksessa suureen annokseen rosuvastatiinia (10 mg tai enemmän), atorvastatiinia (20 mg) tai simvastatiinia (40 mg) näytti hoidon alkukuukausina liittyvän lisääntynyt (34 %) akuutin munuaisvaurion vaara. Aineistossa oli 2 miljoonaa yli 40-vuotiasta potilasta vuosilta 1997-2008. Heistä 4 691 sairastui akuuttiin munuaisvaurioon ja jokaiselle määriteltiin verrokki. Muutamissa aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu samankaltaisia havaintoja, mutta vaikutusmekanismi on epäselvä. Tutkijat katsovat riittävän suuren satunnaistetun vertailevan tutkimuksen välttämättömäksi, jotta suuren statiiniannoksen mahdollinen yhteys munuaisongelmiin voitaisiin selvittää luotettavasti.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Atsitromysiiniin voi liittyä rytmihäiriöitä

Yhdysvaltojen FDA:n mukaan atsitromysiinin käyttöön voi liittyä hengenvaarallinen rytmihäiriö, jos potilaalla on herkistäviä tekijöitä, kuten pidentynyt sydämen johtumisaika (QT-aika), bradykardia, pieni seerumin magnesium- tai kalsiumarvo tai rytmihäiriölääkitys. Tällaisissa tapauksissa vakavia rytmihäiriöitä atsitromysiinihoidon aikana on ilmennyt 1/4 100 potilasta. Vaara voi lisääntyä myös vanhuksilla ja sydänsairailla. Riskipotilailla pitkä QT-aika voi johtaa kääntyvien kärkien takykardiaan. Pitkään jatkuva hoito atsitromysiinillä näyttää lisäävän rytmihäiriön vaaraa. FDA:n mukaan atsitromysiinihoito tulee antaa vain potilaille, joilla ei ole rytmihäiriölle herkistäviä tekijöitä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkeyhdistelmä hyödytön MS-taudissa?

Glatirameerin ja beetainterferonin yhdistelmä MS-taudissa ei hyödyttänyt potilasta enempää kuin hoito pelkästään jommallakummalla lääkkeellä. Yhdysvaltojen kansallisen terveyslaitoksen (NIH) rahoittamassa kolme vuotta jatkuneessa tutkimuksessa oli tuhat potilasta. Vuoden kestoisessa seurannassa lääkeyhdistelmällä hoidetuilla todettiin sama määrä uusia sairausjaksoja kuin pelkällä glatirameerilla tai beetainterferonilla hoidetuilla ja tauti näytti etenevän samalla tavoin. Interferonihoitoon verrattuna glatirameeri vähensi uuden sairausjakson riskiä 31 % ja yhdistelmälääkitys 25 %. Aivojen magneettikuvauksessa lääkeyhdistelmä näytti vähentävän uusien vaurioalueiden määrää ja kokoa enemmän kuin kumpikaan lääke yksin käytettynä. Jatkotutkimuksessa selvitetään, onko näillä löydöksillä merkitystä taudin kliiniselle ennusteelle.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Hevosenlihan fenyylibutatsonijäämien riskit arvioidaan

Lääkekäytöstä ihmisellä mm. agranulosytoosivaaran vuoksi poistettua tulehduskipulääkettä fenyylibutatsonia on löytynyt mm. pihvilihatuotteista EU-maissa. Euroopan komissio pyytää Euroopan lääkevirastoa (EMA) ja elintarviketurvallisuusvirastoa (EFSA) selvittämään 15. huhtikuuta mennessä, aiheutuuko lääkejäämistä terveydellisiä seuraamuksia. EFSA teki vuonna 1997 riskiarvion fenyylibutatsonin jäämistä elintarvikkeissa, turvallista enimmäismäärän tasoa ei voitu asettaa ja elintarvikkeisiin joutuvilla eläimillä lääkkeen käyttö kiellettiin. Monissa maissa fenyylibutatsonia käytetään runsaasti tulehduskipulääkkeenä mm. ratsu- ja kilpahevosilla sekä kilpakoirilla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Dimetyyliamyyliamiini ongelmallinen ravintolisä

Mm. verkosta tilattavissa olevat urheilujuomat, kuten Jack3d, voivat sisältää Maailman antidopingtoimiston WADA:n listaamaa urheilussa kiellettyä dimetyyliamyyliamiinia (DMAA). Tuotteen sisältämien aineiden luettelo pakkauksessa voi johtaa urheilijan harhaan, sillä aine voi esiintyä luettelossa myös nimellä metyyliheksaaniamiini, joka mainitaan ohimennen DMAA:n vaihtoehtonimenä WADA:n dopingaineiden listalla. Aineen tiedetään mm. laajentavan keuhkoputkia, nostavan verenpainetta, kiihdyttävän sykettä ja stimuloivan hiukan keskushermostoa. Kemiallisten nimien runsaus, niiden vaikeaselkoisuus tai kiellettyjen aineiden nimien puuttuminen ravintovalmisteiden pakkauksista voi aiheuttaa urheilijalle ongelmia ja jopa hengenvaaran. Dopingasiantuntijoiden tuore neuvo onkin, että urheilija on turvassa vain, jos ei käytä ravintolisävalmisteita.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

80-vuotiaan naisen sähköpostikirjeet - osa 1

”Arvoisa lääkäri”, kirjoitti 80-vuotias naispotilas sähköpostissaan päivystävälle lääkärille 9.7.2012. ”Olin torstaina 28.6.2012 kello 11-19 päivystyspoliklinikalla kolme viikkoa jatkuneen ripulin takia. Olin ottanut Osmosalia ja loperamidia aikaisemmin. Minulta ei lainkaan kysytty, tarvitsenko näitä lääkkeitä, mutta annettiin laihaa mehua. Terveysasemalla aikaisemmin tehdyistä ulosteviljelyistä ei ollut löytynyt pöpöjä.”

Raili Kauppinen

Kompuroiva kirvesmies - tapauksen ratkaisu

59-vuotiaalla kirvesmiehellä oli ollut kolme vuotta aikaisemmin L4/5-välin prolapsi ja vasemman­puoleinen iskiasoireyhtymä, josta hän toipui konservatiivisella hoidolla ja palasi työhönsä ­kivuttomana. Vähitellen rakennuksilla kiipeillessä hän alkoi tuntea alaraajojen, erityisesti vasemman alaraajan voiman heikentyneen ja työpäivän jälkeen tuntui molemmissa pakaroissa kipua.

Seppo Soinila, Raili Kauppinen

ADHD:n lääkehoito huolestuttaa Ruotsissa

Lasten, nuorten ja aikuisten hoito ADHD-lääkkeillä on lisääntynyt Ruotsissa jyrkästi. Lääkevalvontaviranomainen Läkemedelsverket käynnisti lääkkeiden turvallisen käytön seurannan ja laatii erityisohjeet ADHD:n hoidosta. Kuudessa vuodessa 2006-2012 ADHD-lääkeryhmän (lähinnä metyylifenidaatin) käyttäjien määrä kasvoi yli nelinkertaiseksi. 10-17-vuotiaista pojista 3,3 % ja tytöistä 1,3 % käyttää näitä lääkkeitä. Aikuiskäyttäjien määrä oli 4 700 vuonna 2006 ja 32 000 vuonna 2012. Havainto on huolestuttava, sillä metyylifenidaattia ei ole hyväksytty tutkimusnäytön puuttuessa aikuisten ADHD:n hoitoon ja 30 % sen aikuiskäyttäjistä saa reseptillä myös muita riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä, kuten opiaatteja ja bentsodiatsepiineja. Metyylifenidaattivalmisteiden ja niitä markkinoivien yrityksien määrä on lisääntynyt kymmenessä vuodessa yhdestä viiteen. Viime vuosina mm. Britannian, Norjan, Tanskan viranomaiset ja Suomessa Kela ovat havainneet ongelmia ADHD-lääkkeiden käytössä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030