6188 osumaa

Pramipeksoli ja sydämen vajaatoiminta

Yhdysvalloissa FDA varoittaa sydämen vajaatoiminnasta, joka voi liittyä Parkinsonin taudin hoidossa käytettävään pramipeksoliin. Epidemiologisista ja kliinisistä lääketutkimuksista tehdyssä selvityksessä, jossa oli 1 300 sydämen vajaatoimintapotilasta ja 45 000 verrokkia, vajaatoimintapotilaat käyttivät pramipeksolia yleisemmin kuin verrokit. Tutkimusaineisto oli rajallinen ja syy-yhteys lääkehoitoon jäi osin epäselväksi, joten selvitykset jatkuvat. Niinpä FDA ei ole muuttamassa lääkkeen käyttöohjeita, mutta potilaita on syytä kehottaa kääntymään lääkärin puoleen, jos oireita ilmenee.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Aflibersepti silmänpohjan ikärappeumaan

Euroopan lääkelautakunta esittää hyväksyttäväksi endoteelikasvutekijän (VEGF) estäjän afliberseptin (Eylea, Bayer Pharma AG) silmänpohjan nesteisen ikärappeuman hoitoon. Lääke ruiskutetaan 4-8 viikon välein silmän lasiaiseen. Yli 2 400 potilasta käsittäneessä tutkimuksessa afliberseptiä verrattiin ranibitsumabiin (Lucentis, Novartis). Molemmat paransivat yhtä hyvin näön tarkkuutta ja vaikutus säilyi vielä vuosi hoidon jälkeen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Gliptiinien käyttäjiä varoitettava haimatulehduksesta

Britannian lääkeviranomaisen (MHRA) mukaan potilaille on kerrottava akuutin haimatulehduksen varhaisoireet, jos diabetesta lääkitään gliptiineillä eli DPP-4:n estäjillä. Lääkärien tekemien haittavaikutusilmoitusten perusteella haimatulehdusta voi esiintyä 1/100-1 000 gliptiinien käyttäjistä. Sen syntymekanismia ei tunneta ja oireet poistuvat, jos lääkitys lopetetaan. Varhaisoireina ilmenee jatkuva voimakas mahakipu, joka voi säteillä selkään. Käytössä ovat linagliptiini (Trajenta), saksagliptiini (Onglyza), sitagliptiini (Januvia ja Xelevia) sekä vildagliptiini (Galvus).

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uusi tubilääke delamanidi

Useimmille lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin hoidossa on saatu lupaavia tuloksia delamanidilla (OPC-67683, Otsuka). Aine on imidatso-oksatsolijohdos, joka estää tuberkuloosibakteerin seinämälle tärkeän rasvahapon (mykolihappo) synteesiä. Lääkettä on tutkittu lisäämällä se muuhun WHO:n suosittamaan lääkearsenaaliin. Kun hoito oli jatkunut puoli vuotta tai yli, kolme neljäsosaa potilaista hyötyi siitä, mutta hyöty oli pienempi, jos hoito kesti kaksi kuukautta tai vähemmän. Pitkäaikaishoidossa delamanidia saaneiden kuolleisuus oli 1 %, lyhyessä hoidossa 8 %. Japanilaisen Otsuka-tehtaan kehittämällä lääkkeellä on tehty toistaiseksi vain melko suppeita potilastutkimuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Adalimumabi haavaiseen paksusuoli­tulehdukseen

Yhdysvaltojen FDA on hyväksynyt adalimumabin (Humira, Abbott) käytettäväksi haavaisen paksusuolitulehduksen hoitoon. Kahdessa yhteensä yli 900 potilasta käsittäneessä tutkimuksessa (ULTRA 1 ja ULTRA 2) oireet lievittyivät 16,5 %:lla ja 18,5 %:lla potilaista, kun lumehoidossa luvut olivat 9,2 % ja 9,3 %. FDA:n arviossa epäiltiin, oliko hoitotulos lumeeseen verrattuna kliinisesti merkittävä, mutta asiantuntijapaneeli esitti käyttöaiheen hyväksymistä äänin 10-2. Samaan käyttöaiheeseen on hyväksytty toinen biologinen lääke on infliksimabi (Remicade, MSD).

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ohjeita turvallisempaan lääkkeiden verkkokauppaan

Yhdysvalloissa FDA on käynnistänyt kuluttajiin kohdistuvan kansallisen kampanjan (BeSafeRx), jolla pyritään turvalliseen lääkkeiden ostoon verkosta. Kampanjassa korostetaan reseptilääkkeiden ostamisen edellyttävän lääkärin antamaa lääkemääräystä. Lisäksi nettiapteekin on tarjottava opastusta ja apteekin on oltava kotimainen. Verkkomyynnissä on yhä enemmän mm. erektiovalmisteita, ADHD-, kolesteroli-, syöpä- ja psyykenlääkkeitä. Joka neljäs verkkoasiakas ostaa netistä myös reseptilääkkeitä, mutta heistä joka kolmas empii, miten tehdä se turvallisesti. Verkosta ostettu valmiste voi olla mm. väärennetty, vanhentunut, saastunut, vaarallinen, ei lääkkeeksi hyväksytty tuote tai vaikuttamaton.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Apiksabaani hyväksytään eteisvärinäpotilaille

Euroopan lääkelautakunta esittää hyväksyttäväksi apiksabaanin (Eliquis, Bristol-Myers Squibb) eteisvärinään liittyvien aivohalvausten ja systeemisten tromboosien ehkäisyyn. Potilaalla tulee lisäksi olla tiettyjä muita riskitekijöitä. Aikaisemmin samaan käyttötarkoitukseen on uusista antikoagulanteista hyväksytty dabigatraani (Pradaxa, Boehringer Ingelheim) ja rivaroksabaani (Xarelto,Bayer). Apiksabaani ei ole vielä saanut Yhdysvaltojen FDA:n hyväksyntää eteisvärinään, mutta myyntilupahakemus on käsiteltävänä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Laihdutuslääke vastatuulessa EU:ssa

Yhdysvaltojen FDA:n heinäkuussa hyväksymä uusi laihdutuslääke (Qsymia) ei saane myyntilupaa EU:ssa, ennakoi lääkkeen valmistaja Vivus Inc. Psykostimulanttina amfetamiinin tapaan vaikuttavaa fentermiiniä ja epilepsialääke topiramaattia sisältävän valmisteen (Qsiva) arvio Euroopan lääkelaitoksessa on kielteinen. Lääke voi aiheuttaa huuli-suulakihalkioita synnynnäisinä epämuodostumina sekä uni- ja keskittymishäiriöitä ja masentuneisuutta. Se myös nopeuttaa sykettä eikä sovi glaukoomaa tai kilpirauhassairauksia poteville. Laihdutuslääkkeenä fentermiini vedettiin pois käytöstä EU:ssa vuonna 1999, kun sen käyttäjillä havaittiin keuhkovaltimopaineen kohoamista, riippuvuuden kehittymistä, toleranssin lisääntymistä ja vieroitusoireita.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030