75763 osumaa

Tieto vanhuksen sydäninfarktista saattaa jäädä epävarmaksi

Käsitykset tunnistamattomien sydäninfarktien yleisyydestä vanhuksilla perustuvat potilasaineistojen analyyseihin, mutta esiintyvyyttä ei juuri ole selvitetty valikoimattomassa vanhusväestössä. Tässä tutkimuksessa arvioitiin sydäninfarktien esiintyvyyttä 65-, 75-, 80- ja 85-vuotiailla satunnaisesti valituilla henkilöillä yhdistämällä anamnestiset tiedot, aikaisemmat dokumentoidut sairauskertomustiedot sekä EKG-löydökset. Tutkittavien ja heidän omaistensa haastattelun sekä aikaisempien sairauskertomustietojen perusteella joka kymmenes 65-vuotias ja joka viides 80-vuotias, mutta 85-vuotiaista vain joka seitsemäs, oli sairastanut sydäninfarktin. Patologisia EKG-löydöksiä havaittiin infarktin sairastaneistakin vain joka kolmannella.

Hannu Vanhanen Reijo Tilvis Jaakko Valvanne Timo Erkinjuntti Nan LI Sirpa Sairanen

Vajaakuntoisuuden arviointi ja mittaaminen Joensuu-luokituksella

Toimintakyvyn arviointia pidetään vanhusten ja vammaisten kliinisen ja hoidollisen arvioinnin keskeisenä osana. Varsinkin Suomessa toistaiseksi käytetyt standardoidut menetelmät soveltuvat lähinnä laitospotilaiden arviointiin. Joensuun terveyskeskuksessa on kehitetty lyhyt, standardoitu menetelmä erityisesti valvotun kotisairaanhoidon potilaiden toimintakyvyn arvioimista, kirjaamista ja luokittelua varten. Artikkelissa esitellään tämä nk. Joensuu-luokitus ja pohditaan sen soveltuvuutta ja hyötyjä kotisairaanhoidon ja laitoshoidon potilaita arvioitaessa.

Erkki Mäkinen

Alkoholin aiheuttamat kivesvauriot

Tuoreissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että alkoholi vaikuttaa suoraan toksisesti kivesten toimintaan. 129 miehen obduktioaineistosta, johon liitettiin läheisiltä haastattelussa saadut tiedot alkoholinkäytöstä, voitiin todeta spermatogeneesihäiriöiden lisääntyneen yli 40 g alkoholia vuorokaudessa käyttäneillä. Vakavia vaurioita alkoi esiintyä miehillä, joiden alkoholinkulutus oli ollut yli 80 g/vrk.

Jarkko Pajarinen Pekka J. Karhunen

Miksi allergisen nuhan hoito epäonnistuu?

Allergista nuhaa hoidettaessa on tärkeintä poistaa potilasta ärsyttävät allergeenit hänen elinympäristöstään niin tarkkaan kuin mahdollista. Jos nuhan oireet ovat vaikeat, lääkitys on syytä aloittaa useammalla kuin yhdellä lääkkeellä. Uutta lääkettä on käytettävä ainakin kuukausi, ennen kuin sen tehoa voidaan arvioida. Huonot hoitotulokset voivat johtua allergisen nuhan rinnalla ilmenevistä muista taudeista, kuten sinuiitista tai polyyppitaudista, nenän mekaanisista tukoksista, puutteellisesta allergiasaneerauksesta tai jopa väärästä diagnoosista.

Arja Keskinen-Ruoppila

Pulssihoito syklofosfamidilla lupusnefriitin valinnaishoidoksi

NIH:n tukemassa tutkimuksessa verrattiin kahden eri syklofosfamidiannostelun ja metyylipredniso-lonin vaikutuksia 65 potilaan lupusnefriittiin. On näet käymässä yhä ilmeisemmäksi, että juuri syklofosfamidi on erityisen tehokas LED:n renaalisten ja muiden komplikaatioiden hoidossa. Asiassa on paljon mutua, ja siksi vertailututkimukset perinteiseen steroidiin nähden ovat tervetulleita.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Streptokinaasi ja vaaraton ristiselkäkipu

Streptokinaasilla hoidettavat infarktipotilaat voivat saada voimakkaan, selittämättömän ristiselkäkivun. Toistaiseksi on julkaistu kuusi tällaista sivuvaikutustapausta, ja nyt leicesteriläiskollegat raportoivat viiden potilaan sarjan. Lyhyessä kirjeessä päätoimittajalle he mainitsevat potilaiden saaneen tavanomaisen streptokinaasihoidon aikana hyvin voimakkaan ristiselkäkivun, joka hellitti, kun infuusio keskeytettiin. Selkäkivun syy on epäselvä, mutta kipu saadaan lakkaamaan lopettamalla infuusio ja vaihtamalla kudosplasminogeeniaktivaattoriin. Kirjoittajat esittävät kuitenkin vaihtoehtona, että streptokinaasi-infuusio viedään loppuun ja potilas saa tarvittaessa analgeettia. Mikäli kyseessä ei ole aortan dissektio, infuusio voidaan siis antaa kokonaan, mikä potilaan kokonaistilanteeseen nähden varmaan on viisasta, varsinkin kun kyseessä on kuitenkin vaaraton streptokinaasin aiheuttama sivuvaikutus. (RP)

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Botulinustoksiini

Clostridium botulinum on anaerobinen bakteeri, jonka erittämä neurotoksiini on yksi luonnon potenteimpia myrkkyjä. Immunologisesti erilaisia neurotoksiineja tunnetaan seitsemän. Yhtä näistä, botulinustoksiini A:ta, käytetään lääketieteellisesti hyväksi. Toksiinin injektio suoraan lihakseen aiheuttaa 2-20 päivän aikana alkavan ja 2-4 kuukautta kestävän hermovaurion. Hermotus palaa vähitellen lihakseen terminaalisen aksonin kasvaessa takaisin.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

HIV-diagnoosi syljestä

Kehitysmaissa joudutaan turvautumaan resurssien puutteessa poikkeuksellisiin menetelmiin myös HIV:n diagnostiikassa. Syljestä tehtävä HIV-vasta-ainemääritys ELISA-menetelmällä on yksi niistä. Amerikkalainen tutkijaryhmä tutki yhdessä Myanmarin (entisen Burman) terveysviranomaisten kanssa sylkitestin toimivuuden. Sylkinäytteet ja tavanomaiset verinäytteet tutkittiin 479 HIV-tartunnan riskiryhmiin kuuluvaa ja 1 039 muuta henkilöä.

Toimittaneet Robert Paul, Pentti Huovinen, Tauno Ekfors

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030