6188 osumaa

Sibutramiinin haitat EU:n tarkasteluun

Euroopan lääkearviointiviraston (EMEA) lääkevalmistekomitea (CPMP) on päättänyt tehdä laihdutuslääke sibutramiinista (Reductil, Abbott) hyöty-haitta-arvion. Lääke poistettiin Italiassa toistaiseksi käytöstä maaliskuun alussa. Syynä tähän ovat noin 50 haittavaikutusilmoitusta ja kaksi kuolemantapausta, joiden epäillään liittyneen sibutramiinin käyttöön. Lääke sai myyntiluvan EU-maihin vain noin vuosi sitten.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Foolihapon käytöstä kampanja Kanadassa

Kanadassa syntyy vuosittain noin 260 lasta, joilla on selkäytimen, aivojen tai kallon epämuodostumia. Niistä yleisin on spina bifida. Foolihapon tiedetään estävän näitä epämuodostumia. Kanadan terveysministeriö on aloittanut yleisöön, raskaana oleviin naisiin ja terveydenhuollon ammattilaisiin kohdistuvan kampanjan. Foolihapon käytön tulisi alkaa jo ennen hedelmöitystä ja viimeistään heti kun raskaus on todettu. Kampanja korostaa lisäksi hyvän ravitsemuksen merkitystä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Laadukkaista HIV-lääkkeistä suositus

Maailmalla ja erityisesti monissa kehitysmaissa, joissa HIV/AIDS on johtava terveysongelma, on kaupan kaikenkarvaisia HIV-lääkkeitä, joiden laatuun ei voi luottaa. Joskus tunnetun lääketehtaan ja valmisteen nimellä voidaan kaupata tuotteita, joissa ei ole vaikuttavaa ainetta lainkaan. Nyt WHO, UNICEF ja UNAIDS (YK:n AIDS-ohjelma) ovat julkaisseet listan kahdeksasta lääkeyrityksestä, jotka tuottavat hyviä valmistustapoja noudattaen yhtätoista retroviruslääkettä. Näiden valmisteiden katsotaan olevan farmaseuttiselta laadultaan moitteettomia, mikä varmentaa niiden hoidollisen tehon. Arvioinnin kohteena on lisäksi 13 muuta tehdasta ja noin 100 valmistetta, joista tulokset julkistetaan piakkoin. Nyt hyväksytty lista on nähtävissä WHO:n kotisivuilla (www.who.int/medicines).

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Geenit ja arvot

Helmikuussa järjestettiin laaja geenit ja arvot -paneelikeskustelu, johon osallistui alan asiantuntijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Tarkoituksena oli stimuloida aiheesta keskustelua, jota Suomessa käydään huomattavasti vähemmän kuin muissa Euroopan maissa. Genetiikkaan liittyy useita eettisiä ja poliittisia kysymyksiä, asenteita ja pelkojakin, joita kannattaa tässä vaiheessa pohtia ja samalla jatkaa keskustelua lääketieteen kannalta merkittävistä ongelmista.

Samuli Saarni

Lääkärin CD täydentyy: Tietoja lääkkeistä raskauden ja imetyksen aikana

Lääkkeiden valmisteyhteenvedoissa esitetään valmisteiden turvallisuus raskauden ja imetyksen yhteydessä useimmiten varovasti. Joskus tämä johtuu siitä, ettei turvallisuudesta tässä suhteessa ole vielä kertynyt luotettavaa tietoa käyttökokemusten ja tutkimusten puuttuessa. Toinen syy on lääkeyritysten halu suojautua mahdollisten yllätysten aiheuttamilta seuraamuksilta.

Helena Varonen, Heli Malm

Isorokkoon löydetty oraalinen lääke?

Infuusioina käytetystä retroviruslääkkeestä sidofoviirista (Vistide, Gilead Sciences) on kehitetty oraalisesti käytettävä johdos, joka tehoaa isorokkovirukseen ja myös sytomegalovirukseen, herpekseen, herpes zosteriin ja Epstein Barrin virukseen. Ainetta on tutkittu toistaiseksi vain in vitro ja hiirillä. Sen vuoksi vienee vielä vuosia, ennen kuin aineella on tehty riittävät kliiniset ja toksikologiset tutkimukset, joissa sekä sen teho että turvallisuus ihmisellä pystytään osoittamaan.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

EU tiukentamassa vitamiinikauppaa

EU:n Parlamentti on hyväksynyt lakiluonnoksen, jonka avulla yhdennetään kansalliset määräykset elintarvikkeina ja niiden lisukkeina supermarketeissa, terveyskaupoissa ja Internetissä myydyistä terveystuotteista, mineraaleista ja vitamiineista. Noin 300 tuotteen valmistajat joutuvat testauttamaan mm. luuston vahvistamiseen ja verenpaineen tasapainottamiseen tarkoitetut tuotteensa, jotka sisältävät lähinnä kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia. Laki tullee voimaan vuonna 2003.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääketehdas korruptioskandaalissa Saksassa

Noin 3 500 lääkäriin kohdistunutta korruptiota tutkitaan Saksassa. SmithKline Beechamin, joka vuonna 2000 fuusioitui Glaxo Wellcomen kanssa GlaxoSmithKlineksi, väitetään lahjoneen vuosina 1997-1999 lääkäreitä edistääkseen ACE:n estäjänsä markkinointia. Lahjaluettelossa vilahtelevat mm. maksetut kongressimatkat vaimojen kera, jalkapallon maailmanmestaruus- ja formula 1 -kisat, tietokoneet ja tuntuvat rahapalkkiot konsultaatioista ja luennoista. Mukaan soppaan on joutunut myös Saksan hallitus, jolle lääketeollisuuden väitetään maksaneen 150 miljoonan euron solidaarisuusmaksun. Tutkimuksia vetää Münchenin yleisen syyttäjän virasto.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030