6188 osumaa

Bisfosfonaatit ja ruokatorven syöpä

Euroopan lääkelaitoksen lääketurvatyöryhmä (PhVWP) on arvioinut bisfosfonaattitablettien nielemiseen liittyvää ruokatorvisyövän vaaraa. Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa päädyttiin epäilemään tätä (BMJ 2010;341:c4444). Bisfosfonaatit aiheuttavat helposti ruokatorven ärsytystä etenkin nielemisvaikeuksien yhteydessä, ellei tablettia nautita käyttöohjeiden mukaisesti aamuisin heti ylösnousun jälkeen ja mm. nesteen kera. Käytettävissä olevan aineiston perusteella syövän esiintymisestä ei saatu näyttöä, mutta potilaan on hakeuduttava lääkäriin, jos lääkitykseen liittyy rintakipua tai -polttoa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Masennuslääke duloksetiinia lihas- ja nivelkipuihin

Yhdysvaltojen FDA on hyväksynyt duloksetiinin (Cymbalta, Lilly) käyttöaiheisiin kroonisen muskuloskeletaalisen kivun, nivelvaivat ja alaselän kiputilat. Lääke on aikaisemmin hyväksytty masennus- ja diabetespotilaiden perifeerisen neuropatiakivun hoitoon. Noin 30 miljoonan potilaan lasketaan jo käyttäneen duloksetiinia pelkästään Yhdysvalloissa, joten sen turvallisuus on hyvin tunnettu. Haittavaikutuksina on esiintynyt mm. pahoinvointia, suun kuivumista, ummetusta, allergisia reaktioita, ihottumia, masennusta, itsetuhoajatuksia ja itsetuhokäyttäytymistä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tesamoreliini hyväksyttiin lipodystrofiaan

HIV-potilaiden lipodystrofian hoitoon on hyväksytty Yhdysvalloissa kasvuhormonia indusoiva tesamoreliini (Egrifta, Theratechnologies Inc.). Noin neljäsosalla HIV-potilaista rasva pyrkii keräytymään mahaonteloon, kun taas ihonalainen rasva vähenee kasvoissa ja raajoissa. Muutoksiin arvellaan liittyvän lisääntynyt sydän- ja verisuonisairauksien riski. Tesamoreliinin on todettu vähentävän viskeraalista rasvaa noin 18 % vuoden kestoisessa hoidossa ja samalla on havaittu sekä triglyseridi- että kolesteroliarvojen pienentyvän. Tesamoreliini annetaan injektioina ja siihen voi liittyä lihas- ja nivelkipuja sekä ihottumaa. Myös verensokeritasoissa voi tapahtua muutoksia. Pitkäaikaistutkimukset kardiovaskulaarisista hyödyistä ja mahdollisista haitoista puuttuvat.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Uusia kolesterolilääkkeitä

Kolesterolin siirtäjäproteiinin (cholesteryl ester transfer protein, CETP) estäjien odotetaan ottavan osan statiinien roolista. HDL-kolesterolitaso on korkea henkilöillä, joilla CETP-aktiivisuus on heikko. Ryhmän ensimmäinen aine torsetrapibi (Pfizer) kohotti verenpainetta ja lisäsi sydän- ja verisuonitapahtumien määrää, eikä kliinisiä etuja voitu osoittaa. MSD:n kehittämän anasetrapibin odotetaan olevan turvallisempi, ja myös Rochen ja Lillyn tiedetään kehittelevän omia johdoksiaan. Niitä esitellään lähiviikkoina alan kansainvälisissä kokouksissa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Anasetrapibi sepelvaltimotautipotilailla

New England Journal of Medicinen verkkosivuilla on julkaistu kolesterolin siirtäjäproteiinin estäjä anasetrapibista tutkimus, jossa 1 600 sepelvaltimotautia sairastavaa tai huomattavassa sairastumisvaarassa olevaa satunnaistettiin saamaan statiinihoidon lisäksi joko 100 mg anasetrapibia tai lumetta 18 kuukauden ajan. Anasetrapibihoidon jatkuttua 24 viikkoa LDL-kolesteroliarvo oli laskenut lähtötasosta 2,1 mmol/l tasolle 1,2 mmol/l ja lumehoidossa vastaavasti tasolle 2,0 mmol/l (p < 0,001). HDL-kolesteroliarvo oli suurentunut lähtötasolta 1,0 mmol/l tasolle 2,6 mmol/l, lumeryhmässä tasolle 1,2 mmol/l (p < 0,001). LDL-kolesteroliarvo laski siis 40 % ja HDL-kolesteroli nousi 138 %. Verenpaineessa, elektrolyyteissä, aldosteronitasoissa, maksafunktioissa, lihaskivuissa tai kardiovaskulaarisissa tapahtumissa ei havaittu eroja 76 viikon seurannassa. Anasetrapibin pitkäaikaiskäytön tehosta ja turvallisuudesta tarvitaan vielä laajempia tutkimuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Isotretinoiini, akne ja itsetuhotaipumus

Ruotsissa on tutkittu isotretinoiinia vaikeaan akneen käyttäneiden potilaiden taipumusta itsetuhokäyttäytymiseen yhdistämällä resepti-, sairaaloiden poistoilmoitus- ja kuolemansyyrekisteritiedostot vuosilta 1980-2001. Iältään 15-49-vuotiaita 5 756 potilasta seurattiin ennen isotretinoiinihoitoa (17 197 potilasvuotta), hoidon aikana (2 905) ja hoidon jälkeen (87 120 potilasvuotta). Sairaalahoitoon itsemurhayrityksen vuoksi joutui 128 potilasta. Itsemurhayrityksen riski oli kasvanut jo ennen isotretinoiinihoitoa, lisääntynyt riski jatkui lääkehoidon aikana ja jäi suurentuneeksi vielä kuuden kuukauden ajaksi hoidon päätyttyä. Ennen lääkehoitoa itsemurhaa yrittäneillä ilmeni lääkehoidon aikana vähemmän itsemurhayrityksiä kuin niillä, jotka yrittivät itsemurhaa ensimmäisen kerran lääkehoidon aikana. Epäselväksi jäi, lisäsikö lääkehoitokin itsetuhoriskiä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lupukseen tulossa lääke

Biologinen lääke belimumabi (Benlysta, Human Genome Sciences) on saanut FDA:n asiantuntijaryhmän puollon äänin 13-2 lupus erythematosukseen. Tätä ennen hoidossa on käytetty klorokiinia, joka hyväksyttiin vuonna 1955, joskaan tuolloin ei vielä vaadittu lääkkeeltä tehon osoitusta. Belimumabi oli tehokkain eräissä lupuspotilaiden alaryhmissä, joihin kuuluu arviolta 1/11 potilaista. Kliinisissä lääketutkimuksissa 1 600 potilaan lihas- ja ihomuutoksissa näkyi paranemista, mutta munuaisten, keskushermoston tai verisuonten muutoksissa vähemmän. Afroamerikkalaisilla potilailla lääkkeen teho ei eronnut lumeen tehosta. Hoidon teho verrattuna lumeeseen oli parhaimmillaan vuoden jälkeen, mutta sitten teho näytti vähenevän. Infektiot, maligniteetit ja itsetuhokäyttäytyminen olivat haittavaikutuksista yleisimpiä, mutta näiden katsotaan kuuluvan lupuksen minkä tahansa hoidon haittoihin. Belimumabin myyntilupahakemus on käsiteltävänä myös Euroopan lääkelaitoksessa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Dronedaronin turvallisuus puhuttaa

Vastikään käyttöön hyväksytyn rytmihäiriölääkkeen, dronedaronin (Multaq, Sanofi aventis), turvallisuus on noussut keskusteluun Yhdysvalloissa. Lääke näyttäisi vaikeuttavan mutta myös synnyttävän sydämen vajaatoimintaa. Se saattaa laukaista rytmihäiriöitä tai pahentaa niitä. Dronedaronilla on lukuisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Se voimistaa varfariinin vaikutuksia ja voi aiheuttaa häiriöitä munuaisten toiminnassa. Monet haitoista ovat jo tiedossa, ja vasta-aiheet ja varotoimenpiteet on mainittu tuoteyhteenvedossa. Dronedaronin on odotettu korvaavan haittavaikutuksiltaan hankalamman amiodaronin (Cordarone). Ainoassa vertailututkimuksessa lääkkeiden haittavaikutuksissa ei tosin löytynyt vakuuttavia eroja, mutta dronedaroni oli teholtaan amiodaronia heikompi.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030