6188 osumaa

Molemminpuolinen munuaistuumori?

Kuusissakymmenissä olevalle naiselle kehittyi luuytimen kantasoluvika, joka ilmeni ensin polysytemia verana ja muuntui vuosia myöhemmin myelofibroosiksi. Luuytimessä ei sitten ollut enää riittävästi hematopoieettista solukkoa, vaan se siirtyi vähitellen muihin kudoksiin. Kymmenen vuoden kuluttua perna oli niin suuri ja kivulias, että se jouduttiin poistamaan ja samalla aloitettiin erytropoietiinihoito hemoglobiinitason säilyttämiseksi.

Juhani Partanen

Uusi lääke tyypin 2 diabetekseen

EU-maihin hyväksyttiin tyypin 2 diabetekseen uudella vaikutusmekanismilla toimiva lääke dapagliflotsiini (Forxiga, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb). Se estää SGLT2-proteiinia, joka saa glukoosin imeytymään munuaisissa takaisin verenkiertoon. Lääkkeen vaikutuksesta veren glukoosipitoisuus pienenee ilman insuliinia. Hoitoon kuuluu olennaisena myös ruokavalio ja liikunta yhdessä muiden verensokeritasoa pienentävien lääkkeiden kanssa. Euroopan lääkelautakunta CHMP edellytti lääketehtailta vielä epidemiologisen tutkimuksen mm. syöpävaaran ja sydänsairauksien riskin selvittämiseksi. Yhdysvaltojen FDA on lykännyt päätöstään valmisteen hyväksymisestä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Liksisenatidi diabetekseen EU-maissa

Euroopan lääkelautakunta esittää tyypin 2 diabeteksen hoitoon hyväksyttäväksi ihmisen glukagonin kaltaisen peptidin liksisenatidin (Lyxum, Sanofi-aventis), joka stimuloi insuliinin vapautumista haimasta. Injektioina päivittäin annettava aine parantaa glukoosin aineenvaihduntaa, kun se lisätään oraaliseen diabeteslääkitykseen tai insuliiniin. Liksisenatidin on todettu hidastavan mahalaukun tyhjenemistä ja alentavan myös painoa. Sykkeen kiihtyminen, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli ovat haittavaikutuksista yleisimpiä. Samaan tapaan vaikuttaviin muihin lääkkeisiin on epäilty liittyvän mm. haimatulehdusta ja eläintutkimuksien perusteella synnynnäisiä epämuodostumia ja kilpirauhasyöpää. Myyntiluvan hyväksyminen edellyttää erityisen riskienhallintaohjelman käynnistämistä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Apremilastia tutkitaan psoriaasi­artriitin hoidossa

Fosfodiesteraasin estäjä (PDE4:n estäjä) apremilastista on esitetty alustavia tutkimustuloksia psoriaasiin liittyvän niveltulehduksen hoidossa. Kahta lääkkeen annosta (20 ja 30 mg x 2) on verrattu lumeeseen yli seitsemän vuotta psoriaasia sairastaneiden keskimäärin 50-vuotiaiden potilaiden aineistossa. Oireet lievenivät ja nivelten toiminta parani apremilastia käyttäneillä tehokkaammin kuin lumeryhmässä. Tutkijoiden mukaan lääke voisi tarjota vaihtoehdon muille psoriaasin nivelvaivojen hoidoille. Apremilasti on ns. talidomidianalogi, mikä kirvoittanee kysymyksiä mm. sen teratogeenisyydestä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Metformiiniin liittyvä maitohappo­asidoosin riski

Tanskan lääkeviranomainen muistuttaa hyvin harvinaisesta, mutta mahdollisesti vaarallisesta maitohappoasidoosista diabeetikoilla, joita hoidetaan metformiinilla. Tapausmäärät ovat lisääntyneet samalla, kun metformiinin käyttäjien lukumäärä Tanskassa on kolmessa vuodessa yli kaksinkertaistunut. Vuosina 2011-12 tapauksia ilmoitettiin yhteensä 23. Maitohappoasidoosiin riski on suurentunut, kun kreatiniinin puhdistuma on alle 60 ml/minuutissa, samoin kuin dehydraatiossa, vakavissa tulehduksissa, jodivarjoaineita käytettäessä tai verenpaine- ja tulehduskipulääkitystä aloitettaessa. Myös diabeteksen huono hoitotasapaino, pitkä paasto, runsas alkoholinkäyttö ja maksan vajaatoiminta lisäävät riskiä. Akuuteissa tilanteissa on harkittava metformiinilääkityksen tauotusta. Yksityiskohtaiset ohjeet ovat luettavissa Tanskan lääkeviranomaisen verkkosivuilta.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lumevaikutus vahva vaikeassakin masennuksessa

Vaikeaa masennusta sairastavista avohoitopotilaista tehtyjen 75 kontrolloidun tutkimuksen analyysissä vuosilta 1981-2000 yllättävän suuri osa sai apua lumeesta. Lumeen edullinen vaikutus vaihteli suuresti, välillä 12-52 %. Puolessa tutkimuksista 30 % lumeella hoidetuista potilaista parani merkittävästi, kun taas aktiivilääkitystä saaneista merkittävää paranemista osoitti enimmillään 50 % (vaihtelu 32-70 %). Lumeen vaikutus paranemiseen on lisääntynyt noin 7 % kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen kuluessa, kuten myös aktiivilääkityksen vaikutus. Tutkimus osoitti lumekontrolloitujen tutkimuksien tarpeellisuuden esimerkiksi uusien masennuslääkkeiden todellisen tehon osoittamiseksi. Tutkijat toteavat lumeen käytön masennuksen hoidossa eettisesti ongelmalliseksi ja esittävät pohdittavaksi, miten eettiset ongelmat voitaisiin välttää.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030