6188 osumaa

Apiksabaani eteisvärinään

Hyytymistekijä X:n estäjä apiksabaani (Eliquis, Bristol-Myers Squibb ja Pfizer) on hyväksytty EU-maissa eteisvärinään liittyvien aivohalvauksien ja systeemisten tromboosien estoon. Aikaisemmin samaan tarkoitukseen on varfariinin lisäksi hyväksytty rivaroksabaani (Xarelto, Bayer) ja dabigatraani (Pradaxa, Boehringer Ingelheim). Kolmelta uudelta valmisteelta puuttuu antikoagulanttivaikutuksen kumoava antidootti vuotokomplikaatiotilanteisiin, varfariinilla se on. Apiksabaanille kehitellään antidootiksi PRT 4445 -proteiinia. Yhdysvalloissa FDA on lykännyt apiksabaanin mahdollisen hyväksymisen eteisvärinään keväälle 2013. Eteisvärinää sairastaa arviolta 6 miljoonaa ihmistä Euroopassa ja sama määrä Yhdysvalloissa.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tsolpideemi lisäsi kaatumisriskiä

Unilääkkeenä sairaalassa tsolpideemia käyttäneillä (n = 4 962) oli selvästi suurempi riski kaatuilla kuin potilailla (n = 11 358), jotka eivät käyttäneet heille määrättyä tsolpideemia (3,04 vs. 0,71 %; p < 0,001). Tsolpideemin käyttäjien kaatumisriski sairaalaolosuhteissa oli samaa tasoa kuin mm. bentsodiatsepiinien, opioidien, masennuslääkkeiden tai psykoosilääkkeiden käyttäjien.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

40-vuotiaan naisen vuosia vaivannut ummetus - osa 2

Työssä käyvä kolmen lapsen äiti hakeutui yleislääkärin vastaanotolle ummetusongelmansa vuoksi. Suoli tyhjeni keskimäärin kerran viikossa. Ulostaminen oli hyvin kivuliasta, mutta ulosteessa ei ollut verta eikä limaa. Aterian jälkeen vatsa turposi herkästi, ja toisinaan tämä aiheutti kovia vatsakipuja vasemmalle navan seutuun. Ulostaminen kuitenkin auttoi tähän. Vuosia vaivannut ummetus oli vähitellen pahentunut niin, ettei nainen pärjännyt enää kotikonstein. Hän itse epäili peräpukamia, koska äidilläkin oli ollut niitä. Äiti oli tosin kuollut jo 50-vuotiaana nopeasti etenevään paksusuoli­syöpään.

Raili Kauppinen

Paljon uutuuksia kehitteillä diabeteksen hoitoon

Diabeteksen hoitoon on kehitteillä yli 220 uutta lääkettä. Lääketeollisuuden keskusjärjestön (PhRMA) mukaan osa on edelleen kliinisissä tutkimuksissa ja osalle on jo haettu viranomaiselta myyntilupaa. Lääkkeistä 32 on tarkoitettu tyypin 1 diabeteksen hoitoon ja 130 tyypin 2 diabetekseen. Mukana on mm. valmiste, joka kerran vuorokaudessa annettuna estäisi glukoosimetaboliaa säätelevää proteiinia, ja toinen, joka auttaisi diabetekseen liittyvässä neuropatiassa. Lääkkeiden annosteluväliä pyritään harventamaan usean päivän mittaiseksi. Diabetekseen liittyvien komplikaatioiden hoitoon tutkitaan yli 60:tä lääkettä. Euroopan lääkevirasto esittää hyväksyttäväksi ultrapitkään vaikuttavan insuliinianalogin (Tresiba, Novo Nordisk) ja saman valmistajan mm. aterianjälkeisen glukoositason säätelijän (Ryzodeg). Yhdysvaltojen FDA:n neuvonantajapaneeli esitti äänin 8-4 samojen valmisteiden hyväksymistä ehdolla, että markkinoinnin yhteydessä jatketaan valmisteiden sydänturvallisuuden selvittelyä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Pellavansiemenet laskivat verenpainetta

Suppeassa perifeerisiä valtimosairauksia potevien 110 potilaan lumekontrolloidussa FLAX-PAD-tutkimuksessa päivittäinen 30 gramman annos pellavansiemeniä puolen vuoden ajan laski sekä systolista (10 mmHg) että diastolista verenpainetta (7 mmHg). Pellavansiemenet nautittiin osana ruokavaliota, mm. leivonnaisissa. Vaikutuksen oletetaan perustuvan siemenissä esiintyvään alfalinoleenihappoon ja enterolignaaniin. Pellavansiemenien on havaittu vaikuttavan antiaterogeenisesti sekä pienentävän seerumin kolesterolin ja rasvahappojen pitoisuuksia.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Metformiini turvallisempi kuin sulfonyyliurea

Sulfonyyliureavalmisteiden käyttöön tyypin 2 diabeteksen hoitona liittyi suurempi riski sairastua verisuonisairauksiin, kuten sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen, kuin metformiinin käyttöön. Myös kuoleman vaara oli suurempi sulfonyyliureoita käyttäneillä. Tutkimus tehtiin Yhdysvaltojen kansallisesta Veterans Health Administration -tiedostosta. Sulfonyyliureavalmisteilla hoidettuja oli 98 600 ja metformiinilla hoidettuja 155 000. Tuhatta potilasvuotta kohti laskettuna vakioimattomia sydän- ja verisuonitapahtumia oli sulfonyyliurearyhmässä 18,2 ja metformiiniryhmässä 10,4 (ilmaantuvuuden ero 2,2; 95 %:n LV 1,4-3,0). Vakavasti sairaat ja munuaisen vajaatoimintaa sairastavat suljettiin pois tutkimuksesta. Myös naisia oli aineistossa rajallinen määrä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Kodeiinin turvallisuutta lapsille arvioidaan

Euroopan lääkelaitos käynnisti selvityksen kodeiinin turvallisuudesta lasten lääkinnässä. Kodeiinia käytetään lapsilla kipulääkkeenä mm. nielurisaleikkauksien yhteydessä. Noin 6,5 % iältään 2-5-vuotiaista lapsista muuntaa elimistössään kodeiinia nopeasti morfiiniksi, joka vuorostaan lamaa mm. hengitystä. Hengityslama leikkauksen jälkeen voi olla joskus hengenvaarallinen. Tiettyihin rotuihin ja kansanryhmiin kuuluvista jopa noin joka kolmannella kodeiini muuntuu morfiiniksi nopeasti. Maahanmuuton lisääntyessä EU-maissa on otettava huomioon turvallinen kodeiinin käyttö myös näillä lapsilla.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030