6188 osumaa

Unilääkkeiden käytöllä yhteys dementiaan

Unilääkkeiden pitkäaikaiskäyttöön liittyi erityisesti 50-65-vuotiailla myöhemmin elämässä yli kaksinkertainen riski sairastua dementiaan verrattuna unilääkkeitä käyttämättömiin (suhteellinen riski 2,34; 95 %:n LV 1,92-2,85). Kolme vuotta kestäneessä seurannassa oli 5 690 pitkäaikaisesti unetonta ja unilääkkeen käyttäjää ja vertailuryhmänä yli 28 400 unilääkkeitä käyttämättömiä. Unilääkkeen pitkä puoliintumisaika ja suuri lääkeannos näyttivät lisäävän dementian kehittymisriskiä.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Yhdeksän kardiologia pidätettiin Italiassa

Italiassa yhdeksän Modenan sairaalan kardiologia osallistui luvattoman kliinisen kokeen tekemiseen. Potilailta ei hankittu tietoon perustuvaa suostumusta eikä eettiseltä toimikunnalta ollut kokeeseen lupaa. Kahden potilaan epäillään menehtyneen kokeessa. Pidätykseen osallistui 150 poliisia, 33 toimipistettä ratsattiin ja osa tutkimusvälineistöstä todettiin kelvottomiksi. Kokeeseen liittyi tiettävästi mittavia rahansiirtoja, kavalluksia ja potilasasiakirjojen väärennyksiä. Yksi kardiologeista vangittiin ja loput asetettiin kotiarestiin.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Masennuslääkkeen maksahaitat

Britannian lääkeviranomainen (MHRA) muistuttaa masennuslääke agomelatiiniin (Valdoxan, Servier) liittyvistä maksahaitoista ja kehottaa seuraamaan maksan toimintakokeita myös silloin, kun lääkkeen annosta suurennetaan. Suurentuneita maksa-arvoja (yli kolme kertaa normaalia korkeampia) on todettu 25 mg:n annostasolla 1,4 %:lla ja vastaavasti 50 mg:n annoksilla 2,5 %:lla potilaista. Maksahaitat ovat ilmenneet yleensä noin 50 päivän kuluessa lääkehoidon aloittamisesta. Maksaentsyymitasojen huomattavaa kohoamista on todettu noin yhdellä 10-100:aa agomelatiinilla hoidettua potilasta kohti ja maksan vajaatoimintaa yhdellä potilaalla noin 1 000:ta hoidettua kohti.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Statiinit vähentävät syöpäpotilaiden kuolemanvaaraa?

Statiinit näyttivät vähentävän syöpää sairastavien kuoleman vaaraa noin 15 %. Koko Tanskan väestöön (yli 40 v) kohdistuneessa rekisteritutkimuksessa vuosilta 1995-2007 statiineja oli käyttänyt ennen syöpädiagnoosia 18 700 potilasta ja niitä ei ollut käyttänyt 277 200. Statiinien annoksilla ei näyttänyt olevan merkitystä. Vilkkaasti lisääntyvät syöpäsolut tarvitsevat mm. solukalvojen rakentamiseen ja ylläpitoon kolesterolia ja sen niukkuus saattaisi vähentää syöpäsolujen lisääntymistä. Tutkimuksessa ei selvitetty tupakoinnin tai syövän hoidon ja levinneisyyden merkitystä tai mahdollisuutta, että statiinien käyttäjät huolehtivat tavallista paremmin terveydestään.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Tsoledronihappo vähensi miesten murtumia

Belgialainen vuoden kestoinen lumekontrolloitu tutkimus osoitti infuusioina annettavan tsoledronihapon vähentävän osteoporoosia sairastavien miesten nikamamurtumia merkitsevästi lumetta enemmän (1,6 vs. 4,9 %, riskisuhde 0,33; 95 %:n LV 0,16-0,70; p = 0,002). Aikaisemmissa tutkimuksissa on seurattu vain miesten luiden mineralisaatiota, mutta ei murtumia. Nyt miehillä saatu tulos vastaa naisilla saatuja tuloksia. Tutkimuksessa oli mukana 1 200 miestä (51-80 v), joilla oli joko primaarinen tai matalasta testosteronitasosta johtuva osteoporoosi ja oheislääkityksenä kalsium ja D-vitamiini. Murtumat todettiin röntgentutkimuksissa. Kuolleisuudessa ei ryhmien välillä ollut eroja, mutta sydäninfarkteja esiintyi tsoledronihapolla hoidetuilla enemmän (1,5 vs. 0,3 %).

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Ivermektiini uusi lääke täiden torjuntaan

Parasiittilääke ivermektiini hävitti tehokkaasti täit, kun sitä hierottiin päänahkaan ja hiuksiin. Tutkimuksessa oli 765 potilasta ja käsittely 0,5-prosenttisella ivermektiiniliuoksella kesti 10 minuuttia, minkä jälkeen hiukset pestiin ilman ns. täikampausta. Päivää myöhemmin 95 %:lla potilaista ei esiintynyt täitä, viikon kuluttua 85 %:lla ja kahden viikon jälkeen 74 %:lla. Ivermektiini näyttää sopivan vaihtoehdoksi, kun muut lääkkeet, kuten pyretriiniä tai malationia sisältävät valmisteet, eivät tehoa tai sovi potilaalle. Ivermektiiniä käytetään eläinlääkinnässä, ja ihmisellä se on todettu tehokkaaksi mm. syyhyyn ja jokisokeuteen.

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030