6188 osumaa

Eurooppalaiset koululaiset pohtivat geenitekniikan käytön etiikkaa

Saako geenimuuntelulla kehittää ihmiselle siirtoelimiä tuottavia sikoja? Entä nelikulmaisia tomaatteja tai talon kokoisia mansikoita? Pitäisikö tieteentekijöille asettaa rajoja? Euroopan Neuvoston biotekniikan rahoittamassa hankkeessa kyseltiin neljässä maassa koululaisten eettisiä näkemyksiä biotekniikan sovelluksista. Nuorten suhtautuminen vaihteli melko lailla, kriittisimmin geenimuunteluun suhtautuivat saksalaisnuoret.

Heta Häyry, Matti Häyry

Syöpägeenitestit tulevat - olemmeko valmiit?

Syövälle altistavien geenivirheiden löytyminen ja testien kehittyminen niiden toteamiseksi ovat tuoneet pohdittavaksi monenlaisia hyöty- ja haittanäkökohtia (1). Kokemusta periytyvistä taudeista on toki entuudestaan, mutta viime vuosien nopea kehitys ihmisen genomin tuntemuksessa ja testaamisessa sekä monien yleisten tautien taustalta löytyneet geenivirheet ovat yllättäneet käytännön terveydenhuollon.

Kaija Holli

Etiik­ka 22-23/1998 Kommentteja

Sikiöseulontojen kaksi puolta

Sikiöseulontoihin liittyy kaksi erilaista näkökulmaa. Toinen on yksittäisten perheiden auttaminen, jolloin toiminnan motiivina on vähentää vammaisesta lapsesta perheelle mahdollisesti aiheutuvaa kärsimystä. Toinen sikiöseulontoihin oleellisesti liittyvä puoli on kansanterveydellinen, ennaltaehkäisyyn liittyvä näkökulma. Tällöin seulontojen motiivina on vähentää sairauksista ja vammoista yhteiskunnalle aiheutuvia kuluja.

Mira Rautavuori

EU-yhteisvoimin antibioottiresistenssiä vastaan

Paheneva antibioottiresistenssi edellyttää EU-mailta yhteisesti sovittuja toimenpiteitä, jotka tulee ulottaa paitsi antibioottien lääketieteelliseen käyttöön ihmisille ja eläimille, myös niiden käyttöön tuotantoeläinten kasvun parantamisessa. Kööpenhaminassa kokoontunut EU-tason kongressi ja sitä edeltänyt asiantuntijakokous ehdottivat loppuraportissaan mm. antibioottien nykyistä kriittisempää käyttöä, resistenssin tarkkaa seurantaa, kliinisten hoitosuositusten laatimista sekä tutkimusohjelmien käynnistämistä. Antibioottien käytöstä eläinten kasvun edistämiseksi tulisi luopua.

Pentti Huovinen, Timo Klaukka, Jussi Huttunen

Sildenafiili - apua erektiohäiriöihin

Se keksittiin sattumalta, eli sen sivuvaikutuksesta tuli pääindikaatio. Lääke tarjoaa suurelle osalle käyttäjistä apua erektiohäiriöihin. Yksikään toinen lääke ei ole saanut osakseen yhtä paljon julkisuutta, ja myynti on lähtenyt liikkeelle ennätysnopeudella. Väärennökset, jäljitelmät ja laiton myynti ovat varjostaneet Viagran alkutaivalta. Nyt on myyntilupa myös EU-alueella myönnetty ja potilaita alkaa Suomessakin tulla vastaanotoille reseptin toivossa.

Timo Klaukka, Juhana E. Idänpään-Heikkilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030