N-3-sarjan rasvahapot - tarpeen ravinnossa, entä sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ja hoidossa?
Ravinnon monityydyttymättömät rasvahapot kuuluvat joko n-3 (omega-3) tai n-6 (omega-6) -sarjan rasvoihin. Kemiallisen rakenteensa vuoksi rasvahapoilla on erilaiset vaikutukset myös elimistössä. Viimeksi kuluneiden vuosikymmenten aikana on vahvistunut käsitys, että n-3-sarjan rasvahapot eivät ole vain välttämätön osa ravitsemusta, vaan niillä on suotuisa vaikutus moniin sairaustiloihin, mm. sydän- ja verisuonisairauksiin, autoimmuunisairauksiin, Crohnin tautiin, syöpään ja reumaan. Tässä kirjoituksessa paneudutaan n-3-rasvahappojen merkitykseen ravinnossa sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa.