Käytännöt-artikkeli

Yleinen luonne

Käytännöt on käytännönläheinen ja suoraviivainen kirjoitus, jonka tavoitteena on antaa lukijalle helposti omaksuttavia toiminta­ohjeita ja työkaluja jokapäiväiseen potilastyö­hön. Yleensä kirjoitus käsittelee jonkin sairau­den diagnostiikkaa ja hoitoa tiiviissä muodossa. Artikkelissa tulee keskittyä käytännön lääkärille tärkeään tie­toon; katsaukselle ominaiset laajemmat taustatiedot ja pohdinnat jäävät Käytännöt -artikkelin ulkopuolelle. Taustaa tarvitaan vain sen verran, että potilasta tutkiva ja hoitava lääkäri ymmärtää, mitä tekee. Tarvittaessa aiheen rajauksen voi tuoda ilmi johdannossa.

On eduksi, jos kirjoittajaryhmässä on myös yleislääkäri, koska teksti suunnataan muille kuin kyseisen erikoisalan asiantuntijoille. Tiedon tulisi olla näyttöön pohjautuvaa, mut­ta kirjoitus saa sisältää myös vankkaan kliini­seen kokemukseen perustuvia, yleisesti hyväk­syttyjä toimintasuosituksia. Tärkeimpien väit­teiden perusteluna on useimmiten syytä viitata meta-analyysiin tai hoitosuosituksiin.

Pituus

6 000–8 000 merkkiä välilyönnit mukaan lukien. Otsikkoa, tiivistelmää, kirjallisuusluetteloa sekä kuva- ja taulukkotekstejä ei lasketa enimmäispituuteen.

Enimmäispituuden ylittävät käsikirjoitukset palautetaan kirjoittajalle lyhennettäväksi ennen vertaisarviointia. Käsikirjoituksen tulee mahtua enimmäismerkkimäärään myös vertaisarvioijien mahdollisesti ehdottamien muutosten jälkeen.

Otsikointi

Käsikirjoitukseen laaditaan otsikkosivu, joka lähetetään erillisenä tiedostona. Katso otsikkosivun ohje tästä.

Jo otsikossa on pyrittävä kertomaan jotakin artikkelin sisällöstä; esim. pelkkä käsiteltävän taudin nimi ei houkuttele lukijoita riittävästi. Käytännöt -artikkelin väliotsikointi on yksitasoinen.

Tiivistelmä

Tiivistelmä koostuu 3–5 erillisestä ranskalaisin viivoin luetteloidusta virkkeestä, joissa kuvataan artikkelin keskeisimmät asiat. Tiivistelmän enimmäispituus on 600 merkkiä välilyönnit mukaan lukien.

Kuviot, taulukot ja muu liiteaineisto

Taulukoiden ja kuvioiden tulee olla itsenäisesti luettavissa, eikä niiden sisältöä pidä toistaa varsinaisessa tekstissä. Kuvioita ja taulukoita voi olla yhteensä enintään 3. Tarvittaessa enemmän kuvioita ja taulukoita voidaan julkaista verkossa. Sama koskee poikkeuksellisen suuria taulukoita ja kuvioita. Verkossa voidaan julkaista myös muuta liiteaineistoa, kuten videoita. Tarkempia ohjeita: Kuviot ja kuvat, Taulukot, Sähköinen liiteaineisto, Muualla julkaistun aineiston käyttö.

Kirjallisuusviitteet

Kirjallisuusviitteiden enimmäismäärä on noin 10. Viitteiden muotoilu noudattaa Vancouver-järjestelmää. Katso tarkemmat ohjeet.

Sidonnaisuusilmoitus

Kaikkien kirjoittajien on ilmoitettava sidonnaisuutensa ICMJE:n lomakkeella. Katso tarkemmat ohjeet.

Sivu päivitetty 2.6.2023: poistettu tieto englanninkielisestä tiivistelmästä.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030