6188 osumaa

70-vuotiaan rouvan hengenahdistus - tapauksen ratkaisu

70-vuotias tupakoiva diabetesta ja verenpainetautia 30 vuotta sairastanut nainen voipui nopeasti kesän ensimmäisellä aamu-uinnilla. Vesi oli viileää, vaikka juhannustakin oli jo vietetty. Vielä rannasta mökille kävellessä happi tuntui loppuvan (1). Nainen näytti kalpealta ja uupuneelta ja muuttui nopeasti hieman sekavaksi ja kylmänhikiseksi. Ambulanssin lisähappi auttoi nopeasti hengenahdistukseen ja nainen kertoi päänsä kirkastuneen. Hän sanoi syöneensä ja juoneensa edellisenä iltana normaalisti, mutta yöllisen vesiripulin vuoksi hän oli juonut aamulla vain vettä janoonsa. Verenpaine oli matala, 82/57 mmHg, syke 74/min ja happisaturaatio 96 % happilisällä.

Hannu Näveri, Raili Kauppinen

Lymfoomapotilaan verenmyrkytys ja ihottuma

Kahdeksissakymmenissä oleva mies sairastui follikulaariseen lymfomaan, joka oli tavallista pahempi. Tautia oli heti alussa molemmin puolin palleaa, mutta yleisoireita tai kudoskasvua ei ollut. Monenlaiset ja vaihtelevat solunsalpaajakuurit steroidilla ja pinta-antigeeni CD-20:n vasta-aineella (rituksumabilla) tehostettuna auttoivat, mutta vasteet lyhenivät kerta kerralta. Väliaikoina kunto säilyi melko hyvänä.

Juhani Partanen

Virhetasojen valinta

Edellisessä koepalassa tarkastelimme otoskoon laskemissa käytetyn kliinisesti merkittävän tehon valintaa. Esimerkkinä oli Martineau ym. kaksoissokkoutettu satunnaistettu kliininen koe, jossa tarkasteltiin D3-vitamiinilisän vaikutusta aikuisten astmapotilaiden astman pahenemisvaiheen tai viruksen aiheuttaman hengitystieinfektion estämisessä (1). Tutkijat valitsivat tyypin I (α) virhetasoksi 5 % ja tyypin II (β) virhetasoksi 20 %. Kliinisesti merkittävänä erona tutkijat pitivät 60 päivää. Vitamiinilisä ei kuitenkaan pidentänyt aikaa päättötapahtumien ilmaantumiseen. Mitä valitut virhetasot tarkoittavat?

Matti Uhari

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030